web analytics

Jongerenraad brainstormt over toekomst ziekenhuis-terrein

Wat gaat er straks gebeuren met het ziekenhuisterrein aan de Boerhaavelaan in Roosendaal? Die vraag houdt de Jongerenraad Roosendaal zo bezig, dat als ‘ongevraagd advies’ een uitgebreid praatpapier met een rits ingevingen naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad is gestuurd. Want: ‘2030 is nog ver weg, maar nu al nadenken over de toekomst kan later zijn vruchten afwerpen’, stelt voorzitter Björn Rommens.

‘Het ziekenhuisgebouw biedt volgens de Jongerenraad de mogelijkheid om een interessante en hybride woon-, werk- en leeromgeving te worden, mits goed ingezet. De aangeleverde scenario’s moeten dan ook niet los van elkaar worden gezien, maar mogelijk met elkaar verbonden worden’.

De jongeren hebben zich drie vragen gesteld: 1. Wat kan je doen met een leeg ziekenhuis, 2. wat kan je doen, maar lijkt lastig en 3. wat kan je doen als het complex gesloopt wordt? ‘Misschien is het wel mogelijk om een mooi park rondom een woontoren te bouwen of kan er juist een soort van ‘foodhall’ idee ontstaan tussen flexwerkplekken en kantoren?’, zijn een paar ideeën.

Wat kunnen we doen met een leeg ziekenhuis?
– Woningen voor jongeren
Het ziekenhuis bestaat nu eenmaal uit verschillende kamers, die vaak ook een eigen wc en douche hebben. Het lijkt ons dan ook zinnig om deze kamers om te bouwen voor studentenkamers/-studio’s.
– Hybride woonvorm
Maar waarom zouden er alleen studenten/jongeren in de voormalige ziekenhuiskamers mogen wonen? Juist een dynamische samenstelling van bewoners kan ook tot een interessante woonomgeving leiden.
– Begeleid wonen
De lay-out van het ziekenhuis biedt ook een mogelijkheid om een begeleid wonen traject in te plaatsen voor bijvoorbeeld jongeren die uit de Jeugdzorg of de psychiatrie komen en de stap maken naar zelfstandig wonen maar daar nog wel een beetje hulp bij nodig hebben. Onder het mom van de ‘magic buddy mix’ (zoals 4@ll op de Bergrand), zouden er verschillende jongeren en volwassenen samen kunnen wonen om elkaar te ondersteunen in het zelfstandig wonen
– Flexplekken: studeren en werken (bijvoorbeeld zoals Seats2Meet)
Maar waarom alleen wonen? Het pand kent vele bestaande voorzieningen en zou prima als (verhuurbare) kantoorplekken gebruikt kunnen worden of juist voor meetings, studieplekken en andere zaken. Een groot parkeerterrein ligt er immers ook al!
– Schoolvoorziening
We hebben in Roosendaal nu mbo- en hbo-onderwijs. Waarom ook niet wo? Het ziekenhuis zou omgebouwd kunnen worden tot universiteit of juist een voltijd hbo-locatie. Zelfs een nieuwe mbo-locatie is een mogelijkheid!

De keuzes voor wonen en werken komen niet uit de lucht vallen. Het ziekenhuis heeft vele bestaande voorzieningen om te kunnen wonen en werken, maar denk bijvoorbeeld ook aan de keuken en kantine. Die zou kunnen uitgebaat worden door een horecaondernemer en kunnen dienen als eetlocatie voor zowel bewoners en gebruikers als bezoekers. Bij het doornemen van plannen voor toekomstig gebruik dient dus rekening gehouden te worden met bestaande voorzieningen. Het wiel hoeft immers niet opnieuw uitgevonden te worden.

Wat kunnen we doen met een leeg ziekenhuis, maar lijkt ons lastig?
– Winkelvoorzieningen
Het terrein zou zich kunnen lenen voor winkelvoorzieningen, maar aangezien deze zich dan tussen Designer Outlet Roosendaal en de binnenstad zou moeten ontwikkelen denken wij niet dat dit een haalbare invulling is. Althans, niet wanneer je het een groot winkelcentrum wilt laten worden. Een wijkcentrum idee zou wel kunnen.
– Evenementenlocatie
Het is natuurlijk een groots terrein wat omgebouwd zou kunnen worden voor (indoor) evenementen. Echter lijkt het ons vanwege de woonvoorzieningen naast het terrein (en dus geluidsoverlast) en de nabijheid van De Stok, geen haalbare invulling.

Wat als het ziekenhuis gesloopt moet worden?
– Losse starterswoningen
Een heel open terrein waar opnieuw gekeken kan worden naar starterswoningen. Vorm en invulling laten we open.
– Woontoren
Waarom huizen naast elkaar als je ook appartementen op elkaar kunt zetten?
– Op-/ en afrit A58 voor bewoners Tolberg/Weihoek
Een afrit voor de ambulances was er al, misschien dan maar uitbreiden met een op- en afrit voor auto’s?
– Groenvoorzieningen Haal de gebouwen weg en je hebt ineens een zee van ruimte die omgetoverd zou kunnen naar een prachtig park!