web analytics

Jongerenproject van WijZijn geeft vorm aan maatschappelijke dienstverlening

WijZijn gaat voor de gemeente Roosendaal het jongerenproject ‘#YouthGoals- skillz on the move’ uitvoeren. De organisatie heeft daar in Bergen op Zoom al ervaring mee opgedaan. Jongeren gaan gedurende een half jaar aan de slag met hun eigen talenten en interesses om ‘de levens van mensen om zich heen te verrijken’.

Voorbeelden
Ze mogen eigen ideeën en projecten uitvoeren óf ze kunnen aansluiten bij bestaande activiteiten van verschillende organisaties in Roosendaal. ‘Denk aan sportieve jongeren die een wijkvoetbalwedstrijd organiseren, een jonge natuurliefhebber die hun passie deelt met een ouder maatje tijdens een prachtige wandeling of een jongere met groene vingers die de wijktuin nieuw leven inblaast’, zo wordt aangegeven.

Schoolproject

Jongens en meiden uit het voortgezet onderwijs kunnen met #YouthGoals aan de slag voor hun profielwerkstuk of een ander schoolproject. Het Jan Tinbergen College en OMO scholengroep Tongerlo zijn betrokken als partners bij het project. Beide voortgezetonderwijsinstellingen hebben een groot bereik onder jongeren en veel expertise in het werken met en begeleiden van jongeren. De scholen doen voornamelijk de werving, waardering en ondersteunen de jongeren en het projectteam YouthGoals RSD waar nodig. De wens is om in een latere fase ook mbo- en hbo-scholen aan te laten sluiten’.

Positief ontwikkelen
Jeugd- en onderwijswethouder René van Ginderen: ‘De coronamaatregelen maken het dagelijks leven voor iedereen zwaar. Ook voor jongeren. Hun gebruikelijke activiteiten en ontmoetingen vallen weg of zijn op afstand. Jongeren kunnen hierdoor een gevoel van uitzichtloosheid krijgen. Of geïsoleerd zijn, somber en verveeld. Het is belangrijk dat jongeren juist geholpen worden om zich positief te blijven ontwikkelen. #YouthGoals helpt ze daarbij. Bij #YouthGoals vergroten jongeren hun opleiding- en carrièrekansen door een maatschappelijke diensttijd te doorlopen.”


Tachtig uur

Jongeren doorlopen het #YouthGoals-project in zes maanden, met een investering van tachtig uur. Voor deelname ontvangen zij een vrijwilligersvergoeding, zodat zij niet hoeven te kiezen tussen een bijbaantje of maatschappelijke diensttijd wanneer het op geld aan komt. Bovendien krijgen ze na afloop een certificaat, waarop de vaardigheden en talentontwikkeling staan beschreven. ‘Dit is een meerwaarde voor het cv, een vervolgstudie en de latere arbeidskansen’.

MDT is door de informele manier van leren en de praktijkgerichte aanpak een mooie aanvulling op school. De samenwerking tussen onderwijs, gemeente en jongerenwerk helpt om te voorkomen dat jongeren in zorgelijke situaties belanden. De ontmoeting met anderen verkleint de kloof tussen jong en oud en tussen jongeren van verschillende opleidingsniveaus. Daarmee bevordert #YouthGoals een samenleving

Zie ook:
❯ Website YouthGoals Roosendaal
❯ Facebookpagina YouthGoals Roosendaal

Foto bovenaan: Bron: Facebookpagina YouthGoals Roosendaal