web analytics

Jongerenherdenking komt met interactieve herdenkingsroute in Roosendaal

De Nationale Jongerenherdenking Roosendaal (NJH Roosendaal) heeft ondanks alle corona-beperkingen toch een programma kunnen samenstellen rond de Nationale Herdenking op 4 mei. Er kunnen interactieve herdenkingsroutes worden gelopen van zaterdag 1 tot en met zondag 16 mei en er is via ZuidWestTV op 4 mei een (opgenomen) show te zien met dans en muziek.

Schakelen
“Het was even schakelen voor ons allemaal om van de ‘normale’ invulling van de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal te switchen naar de huidige invulling”, vertelt perswoordvoerder Björn Rommens. “In 2020 was het te kort dag om het programma om te gooien, maar we hebben nu een mooi en passend programma ontwikkeld. Ook kijkende naar de huidige coronamaatregelen. Als groep jonge Roosendalers die dit evenement elk jaar in elkaar zet, met ondersteuning vanuit CultuurCompaan, kan ik zeggen dat we nu al super trots zijn op deze invulling!”

Herdenkingsroutes

Dat het anders dan normaal is, is wel duidelijk. Waar er normaal gesproken een avondvullend programma is in De Kring met muziek, dans, verhalen en een ‘Escape Experience’, is er dit jaar gekozen voor twee herdenkingsroutes en een online onderdeel. “We wilden trouw blijven aan de elementen beleving, educatie en kunst. Daarom bieden we dit jaar twee interactieve herdenkingsroutes aan. Althans, het is dezelfde route, maar je kunt ze op twee verschillende manieren ‘lopen’. Daar waar we als beleving nu geen fysieke Escape Experience kunnen aanbieden, hebben we een herdenkingsroute met een escapespel ontwikkeld in samenwerking met Walky Games. Deze route duurt ongeveer 90 minuten”.

Waargebeurd
“Voor de elementen educatie en kunst hebben we een herdenkingsroute met verhalen en beelden ontwikkeld. De jongeren van het Jongerenatelier hebben de kunstzinnige visuele invulling van de route voor hun rekening genomen. De verhalen zelf zijn op basis van waargebeurde gebeurtenissen geschreven door onze coördinator Erfgoed, Marlon van den Bergh, en zijn te beluisteren tijdens het lopen van de route. Deze route duurt ongeveer 60 minuten.”

Online
In samenwerking met de gemeente Roosendaal en ZuidWestTV organiseert de Jongerenherdenking op dinsdag 4 mei een online herdenkingsoptreden tussen 19.15 en 20.15 uur. “Voorafgaand aan de live uitzending van de officiële herdenking bij het oorlogsmonument in de Parklaan in Roosendaal door de gemeente om 19.45 uur verzorgen wij tussen 19.15 en 19.45 uur een voor opgenomen show met dans en muziek door Werkplaats Tiuri en de Bergse Berber Dietvorst, gepresenteerd door acteur Guido Spek.”

Mooie mix
De combinatie van de Jongerenherdenking en het officiële moment vindt Rommens een mooie mix. “Zo dragen we op die manier ook online nog iets bij aan het herdenkingsmoment zelf, waar wij voorheen een eigen invulling hadden met The Smartphone Orchestra. Geïnteresseerden kunnen zo toch ook via tv of online deel uitmaken van de herdenkingen door de NJH Roosendaal en de gemeente zelf.”

Deelnemen
De activiteiten van de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal zijn gratis. “Voor de herdenkingsroutes heb je de app Loquiz nodig waarmee je, vlak voordat je de route gaat lopen, een door ons aangegeven QR-code scant zodat je kunt starten. Deze kun je op onze website en social kanalen vinden, maar ook op posters aan de ramen van De Kring, de VVV en de bibliotheek. De online herdenking kun je via tv of online volge”.

Meer informatie over de activiteiten en hoe het werkt, is terug te vinden op de website https://www.cultuurcompaan.nl/njh/ of via Facebook- en Instagram.