web analytics

Jeugdronde Roosendaal 2018: fietsen en feesten (9 t/m 15 juli)

Met Tonny Testers als voorzitter heeft de gehele organisatie van de Nationale Jeugdronde Roosendaal dit jaar de handen uit de mouwen gestoken om er een feestelijke editie van te maken. Het startschot voor deze 35e editie klikt dit feestjaar al op maandagavond (9 juli), een dag eerder dan gebruikelijk omdat er voor de 435 deelnemertjes een extra feestdag in attractiepark Drievliet is ingelast.

Zoals zo veel evenementen in Roosendaal besteedt ook de Jeugdronde aandacht aan ‘Roosendaal 750 jaar’. Voor woensdag (juli) hebben Michiel Kersten, Jan Notenboom en Teun Swaerdens die een historische puzzel-etappe voor de deelnemers uitgezet. Na een gezamenlijke picknick worden de ploegen meegenomen langs alle historische plekken in Roosendaal.

Uitstapje
Het feestelijk uitstapje is donderdag (12 juli). Dat is georganiseerd door Jeffrey den Boer en Anton Luijsterburg. De fiets laat men die dag even voor wat het is. Met bussen worden alle deelnemers, ploegleiders en medewerkers naar attractiepark Drievliet gebracht om daar de dag door te brengen, compleet met etentje.

Uiteraard staat de deelnemers de rest van de week wel de nodige fietskilometers en spannende wedstrijdonderdelen te wachten. In totaal leggen de jongens en meisjes van 10 t/m 14 jaar zo’n 250 km af in vier etappes.

Wedstrijdprogramma
Op de rustplaatsen wordt dagelijks een wedstrijdprogramma afgewerkt. Op maandagavond is er de ploegentijdrit op (een gedeelte van) het parcours van de Draai van de Kaai, op dinsdagmiddag de individuele achtervolging op het terrein van de Suiker Unie in Stampersgat en op woensdagmorgen de, toch altijd weer lastige, verkeersdoolhof. Na de jubileum dag wordt de strijd om het klassement op vrijdagmiddag vervolgd tijdens de veldrit in Ossendrecht en op zaterdagmiddag is er de behendigheidsrit bij Recreatiepark De Stok.

Alle resultaten worden in klassementen omgezet. Er is een apart jongens- en meisjesklassement en zowel een individueel klassement als een ploegenklassement. Een systeem van handicappunten maakt het mogelijk dat iedere deelnemer evenveel kans maakt op de eindoverwinning.

Tijdens het bloedstollende hinderniscriteriu op de zondagmiddag op de oude Markt in Roosendaal strijden de deelnemers op klassementsvolgorde voor de overwinning. Op zondagavond worden, voorafgaand aan het volkslied, de winnaars gehuldigd in de regenboogtrui.

De miss
Tessa Reuvers (15) vervult deze editie de rol van Miss Jeugdronde 2018. Voorgaande jaren fietste ze altijd mee. Tessa is een veelzijdig en sportief type. Haar grootste passie is toneelspelen. Sinds 5 jaar speelt zij bij Stichting JONG! Theater in Roosendaal en onlangs was ze nog op de planken te zien als de beeldschone prinses Yasmine in het klassieke verhaal over Aladdin. Als Tessa niet op het tonee staat, staat zij op het hockeyveld. Naast haar eigen trainingen en wedstrijden, geeft zij zelf ook training aan een ander hockeyteam.

Tessa geeft aan altijd te hebben uitgekeken naar de Nationale Jeugdronde. Ze was altijd erg zenuwachtig voor een wedstrijdonderdeel en werd in de loop der jaren ook steeds wat fanatieker, zegt ze zelf. Het moment dat zij als vijfde in het eindklassement eindigde zal ze nooit vergeten, zo blij was ze.

Jubileumlied Jeugdronde

Daar gaan we, fiets je ook mee, kom zwaai dan maar mee.
Weer samen meedoen, dat is ons doel.
Hé fiets maar door, we zingen in koor: de jeugdronde is vet cool.
We zingen: Woh-oh-oh! Zing maar lekker mee.
Woh-oh-oh! Hé! Hé! Woh-oh-oh!
Al 35 jaar, jeugdronde is vet cool.

Dit is het refrein van het jubileumlied van de Jeugdronde 2018. Het is geschreven door Richard Nagtzaam en Guyot van Meer en is opgenomen door Koert van den Bosch en Jarek Mtthijssen, met dank aan Martine van de Kar en de Suitekids. Op de website van de Jeugdronde staat de hele tekst, en de opname die er van gemaakt is.

Foto boven: Tessa Reuvers, foto Melanie Testers

❯ Website Jeugdronde
❯ Beluister het Jubileumlied (MP3)
❯ Tekst van het Jubileumlied
❯ Meer Jeugdronde 2018, met onder andere programma
❯ Alles over de Jeugdronde van 2017 op ROI, met o.a. fotoalbums