web analytics

IQ’s 48e Gouden Bolhoed voor Leo de Jaeger

Corona of geen corona, carnaval of geen carnaval, de uitreiking van de Gouden Bolhoed van IQ Aarmoei-nieke gaat altijd door. Het motto van dit Roosendaalse herengezelschap is immers niet voor niks ’t IQ gaòd aaltij deùr. En zo geschiedde het dat uit de hoed de heren een corona-proof plan te voorschijn kwam om Leo de Jagaer de 48e Gouden Bolhoed van het gezelschap te kunnen toekennen.

Het IQ Aarmoei-nieke van Roosendaal kon dit jaar op maandag 8 februari niet terecht in de Kwakkelkooi, maar de IQ presentatie-avond ging toch door. Het herengezelschap had daarvoor een ludieke oplossing gevonden. De vrienden werden verrast met een professionele film die zij met een persoonlijke link konden downloaden. In 44 minuten passeerden daarin alle hoogtepunten van de traditionele IQ presentatie-avond de revue. In de weken daarvoor waren de opnames coronaproof gemaakt door geheel Roosendaal. Het herengezelschap had kosten nog moeite gespaard om er écht iets moois van te maken.

Opgetrommeld
De vaste artiesten van deze avond werden persoonlijk opgetrommeld voor hun “optreje” in de film en verzocht “mee gaank” hun chique pak aan te trekken en mee te komen voor de IQ presentatie-avond. De Gouden Bolhoeddrager van 2020, Ruud van Osta, kreeg een speciale behandeling. Ruud werd in de Gouden Zetel, compleet met schemerlamp en tapijt, geplaatst en vervolgens nam het IQ hem mee op pad. Ook dit jaar was de grote vraag wie er door de heren van de Kaai zou worden toegevoegd aan het college van Gouden Bolhoeddragers.

Unaniem
Leo de Jaeger viel de eer ten deel om het goud te ontvangen. Voordat de motivatie uitgesproken werd door de voorzitter van het IQ Aarmoei-nieke kregen de kijkers nog maar eens duidelijk mee, dat ‘De keuze vur d’n Gouwe’ altijd een unanieme keus van de heren is. “Geboren in een dorpje even wat verderop, maar bestuurlijk actief in het grote Roosendaal. Een stille en bescheiden kracht achter ontelbare initiatieven en zonder enig eigenbelang de digitale beeldmachine van het hedendaagse Roosendaalse carnaval”, waren de hoofdpunten van de motivatie om Leo te onderscheiden.

Aaltij deùr
Na het in ontvangst nemen van de Gouden Bolhoed en de bijbehorende onderscheiding werd Leo toegesproken door zijn voorganger Ruud van Osta en de Oog’eid van Tullepetaonestad Priens Markus 1. Zo lukte het de mannen van de Kaai om ook in 2021 op een creatieve manier een presentatieavond te organiseren en een nieuwe Gouden Bolhoeddrager te kiezen in dit bewogen coronajaar. En zo bleek maar weer; ’t IQ gaòd aaltij deùr.