web analytics

Info over/voor taalvrijwilligers in Week van de Alfabetisering (13 sept)

Op vrijdag 13 september organiseert Bibliotheek VANnU in Roosendaal een informatiebijeenkomst over taalvrijwilligers. Die vindt plaats in het kader van de Week van de Alfabbetisering. Een taalvrijwilliger steunt anderstalige en Nederlandstalige stadsgenoten met de Nederlandse taal.

‘Goede beheersing van taal is voor iedereen belangrijk. Daarom zijn er op veel plekken organisaties die anderstalige en Nederlandstalige volwassenen helpen om beter te lezen, te schrijven en te spreken en te helpen werken met een computer. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met een paar uur vrijwilligerswerk per week help je iemand op weg naar een zelfstandiger leven’, aldus de bibliotheek.

Voor wie
De informatieavond is bedoeld voor mensen die het leuk vinden om met taal aan de slag te gaan en mensen uit verschillende culturen te leren kennen, over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit beschikken en de Nederlandse taal goed beheersen.
De informatiebijeenkomst is vrijdag 13 september tussen 16:00 en 19:00 uur in Bibliotheek Roosendaal aan de Markt 54A, Roosendaal. Medewerkers van Humanitas West-Brabant West, Bibliotheek VANnU en Curio (voorheen het Kellebeek College) zitten dan op het Parrotia-plein voor belangstellenden klaar om alle vragen te beantwoorden en te vertellen wat men moet weten om als taalvrijwilliger te kunnen starten.

Andere activiteiten in de Roosendaalse bibliotheek in de Week van de Alfabetisering:

Taalakkoord – Ondertekening Taalakkoord De6 ‘Meedoen met taal’ door wethouders, waaronder o.a. wethouder Thomas Zwiers. Met de afspraken die in het Taalakkoord staan pakken de ondertekenaars de komende 5 jaar gezamenlijk laaggeletterdheid aan. Onder andere de inzet van Taalambassadeurs, cursussen, Taalhuizen en Taalnetwerken moet de bewustwording en signalering van laaggeletterdheid verbeteren en de taboes eromheen wegnemen.
Waar: Bibliotheek Roosendaal, Markt 54A
Wanneer: Maandag 9 september, 14:30-15:30 uur.

Taalpunt
– Spreekuur Taalpunt. Een Taalpunt is dé plek waar iedereen terecht kan met vragen over basisvaardigheden.
Waar: Bibliotheek VANnU locaties Roosendaal, Oudenbosch en Zevenbergen.
Wanneer: Bibliotheek Roosendaal, Markt 54A, elke dinsdag en donderdag 14:00-16:30 uur (tijdens de Week van de Alfabetisering op 10 september en 12 september), Bibliotheek Oudenbosch, Sint Annaplein 3, elke vrijdag 14:00-16:30 uur (13 september), Bibliotheek Zevenbergen, Kasteelweg 3, elke donderdag 10:00-12:00 uur (12 september).

Taalcafé – Taalcafé. Een Taalcafé is een informeel samenkomen. Men is welkom om samen met mensen met een taalachterstand en met vrijwilligers de Nederlandse taal te spreken.
Waar: Bibliotheek VANnU locaties Roosendaal en Zevenbergen.
Wanneer: Bibliotheek Roosendaal, Markt 54A, elke dinsdag 14:00-15:30 uur (tijdens de Week van de Alfabetisering op 9 september), Bibliotheek Zevenbergen, Kasteelweg 2, elke donderdag 13:30-15:00 uur (12 september).