web analytics

In Roosendaal wèl weekmarkt

De maandagse weekmarkt in Roosendaal is maandag 16 maart gewoon doorgegaan. In een aantal plaatsen in het land zijn de markten daarentegen vanwege het Coronavirus wèl afgelast, in andere weer niet. In Roosendaal konden marktlieden hun kramen maandag gewoon inrichten. Een aantal heeft afgelope week al meegemaakt dat ze in sommige plaatsen niet welkom waren.

‘Als we de kraam toch zouden opzetten, zouden we een bekeuring krijgen’, zo kreeg bijvoorbeeld een van de vaste kooplieden op de Roosendaalse markt in een andere West-Brabantse gemeente te horen.

Onduidelijk
Volgens de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel is er veel onduidelijkheid voor marktkooplieden. Het steekt de organisatie vooral dat winkels en supermarkten wel open mogen blijven en markten worden afgelast. Links en rechts waren oor het afgelopen weekend al zestig tot zeventig markten afgezegd.

Rechter
‘We stappen naar de rechter omdat er 100 procent onrechtvaardig en met volstrekte willekeur wordt gehandeld. Het niet doorgaan van de markten heeft enorme financiële gevolgen voor de eigenaren van de marktkramen’, stelde voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel.”

De brancheorganisatie heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Dordrecht, als een van de eerste gemeenten waar de markt werd afgelast. De uitspraak in die zaak zou volgens de CVAH binend moeten zijn voor alle gemeenten.

Adviezen
De marktorganistie CVAH heeft in aanvulling op de richtlijnen van het RIVM, als branchevereniging maandag extra adviezen voor de marklieden gepibliceerd:
– Alle ondernemers hebben bij voorkeur handschoenen aan om contact van hand op hand te vermijden.
– Alle statafels en terrassen moeten niet geplaatst worden.
– Bij voorkeur contactloze pinbetalingen accepteren en de pinautomaten regelmatig desinfecteren.
– Tip voor mensen die met meer in de kraam staan: 1 personeelslid voor het verpakken van de producten, en 1 voor de betalingen.
– Bij voorkeur de kramen niet tegen elkaar plaatsen maar een ruimere opstelling.
– Contant geld niet in de hand geven aan de consument.