web analytics

Huis-aan-huisuitgever Bode vraagt financiële steun van lezers

De uitgever van het laatste in Roosendaal overgebleden huis-aan-huisblad Roosendaalse Bode lanceert deze week de donateursactie ‘Vriend van de Bode’. Uitgeverij Bode geeft behalve in Roosendaal huis-aan-huisbladen uit in tal van gemeenten in West-Brabant en Zeeland, en runt een netwerk van plaatselijke nieuwswebsites.

Toekomst
‘Als Vriend van de Bode ondersteunt u de toekomst van de lokale nieuwsvoorziening’, zo stelt de Bode, die zich vooral richt tot mensen die zich verbonden voelen met hun leef- en woonomgeving en de Bode een warm hart toedragen. Met een gezamenlijke oplage van meer dan 400.000 exemplaren worden achttien edities verspreid. Het hoofdkantoor is in Zundert. Bij het bedrijf werken zo’n 40 mensen.

Jaarboek
In ruil voor de gevraagde 29,50 euro per jaar krijgen Vrienden elk jaar een jaarboek, korting op familie-advertenties en exclusieve lezersacties in samenwerking met lokale horeca en middenstand. In het Jaarboek blikt de redactie in woord en beeld terug op het afgelopen jaar en kijkt ze vooruit naar komend jaar. Voor elke titel (regio) ligt er medio januari een eigen editie.

De laatste
Roosendaal heeft best wel een rijke historie op het gebied van (gratis) huis-aan-huisbladen. In de ‘goede tijd’ vielen er (desgewenst) wekelijks wel vier of vijf in de brievenbus. Zo brachten regionale dagbladen Brabants Nieuwsblad en Dagblad De Stem ook eigen huisaanhuisbladen uit, was er daarnaast nog een aantal jaren een zondagblad van Brabants Nieuwsblad en ook de uitgever van de Bode bezorgde geruime tijd in Roosendaal naast de midweekuitgave ook een zondageditie. Die zijn nu allemaal verdwenen, op de midweekeditie van de Roosendaalse Bode na.

Advertenties

Huis-aan-huisbladen zijn wat inkomsten betreft helemaal afhankelijk van advertentieinkomsten. En die lopen achteruit, vooral in deze corona-tijd.

Over huisaanhuisbladen
Wikipedia meldt over huis-aan-huisbladen: ‘De Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) is de belangenorganisatie van de huis-aan-huisbladen van 38 uitgevers in Nederland (2019). De totale oplage bedraagt wekelijks bijna 8 miljoen exemplaren (in 2010 nog 14 miljoen), in zo’n 400 titels. Er werken zo’n 4000 mensen voor de bladen, bezorgers niet meegeteld. Volgens NIPO-onderzoek leest ongeveer 68% van de lezers het huis-aan-huisblad voor de helft of meer.

Zie ook:
06-07-2019: Laatste weekendeditie van de Roosendaalse Bode
30-12-2019: Nu nog maar 1 huis-aan-huisblad per week in Roosendaal
❯ Website Vriend van de Bode

Foto boven: De uitgever van de Bode werft Vrienden, en stelt hen onder andere het Jaarboek 2020 in het vooruitzicht.

.