web analytics

Herdenking op Begraafplaats van bombardement in 1944 (31 mei)

Op de Begraafplats aan de Bredaseweg begint vrijdag 31 mei om 11:00 uur een herdenking van de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Roosendaal, te weten het bombardement op 31 mei 1944. Daarbij kwamen 76 mensen om het leven. Deze slachtoffers zijn in een apart hof op de Begraafplaats begraven.

Op 31 mei 1944 werd Roosendaal gebombardeerd door twaalf Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Om de verdediging van de Duitsers te saboteren, werden alle stations in de grensgebieden gebombardeerd. Van de 115 bommen die waren bedoeld voor het spoorwegemplacement vonden er slechts twee hun doel. De andere bommen kwamen terecht op het centrum van de stad en op het havengebied achter het station.

Melkfabriek
De meeste slachtoffers vielen op het terrein van melkfabriek ’t Anker. In totaal kostte dit bombardement aan 76 mensen het leven en tekende deze gebeurtenis daarmee de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Roosendaal.

Apart hof
In opdracht van de toenmalige burgemeester Prinsen zijn deze mensen, tezamen met de slachtoffers die zijn gevallen in de bevrijdingsdagen, begraven in een apart hof op de Bredaseweg. Vanzelfsprekend zijn nabestaanden en geïnteresseerden welkom om één minuut stil te zijn op het uur van het bombardement, om 11.22 uur.

Persoonlijke verhalen
Het programma wordt verder aangekleed met persoonlijke verhalen van een tweetal ooggetuigen, een muzikale omlijsting en een bloemlegging op de 87 graven.

Foto boven: De graven van de slachtoffers op de Begraafplaats (foto: Piet Geleyns)

Een gedachte over “Herdenking op Begraafplaats van bombardement in 1944 (31 mei)

 • zaterdag 1 juni 2019 om 12:03
  Permalink

  Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor de organisatoren van de herdenking van het bombardement op Roosendaal op 31 mei 1944.
  Vandaag (01-06-2019) las ik dan ook met veel interesse de originele documentatie van het 348th US Bombergroup welke het bombardement uitvoerde. Deze informatie is gedeeld door Henk Bredewolt op de facebooksite ‘Wat gebeurt er allemaal in Roosendaal’.
  Opvallend hierin was het tijdstip ‘Bombs Away’, zijnde 11:23½. Nagenoeg het door u aangehouden tijdstip van 11:22.
  Echter: de gelogde tijden van het 348th zijn in GMT.
  In lokale, Roosendaalse (Mid-Europese) tijd was dit mijns inziens 12:23½.
  Graag verneem ik uw zienswijze hierop.

  A. Maatjens, een geïnteresseerde geboren Roosendaler.

Reacties zijn gesloten.