web analytics

Heemkundekring Wouw leidt wandelaars rond over Landgoed

De heemkundekring Wouw verzorgt eind juli / begin augustus vier rondleidingen over het Landgoed Wouwse Plantage. Deze rondelidingen zijn steeds op woensdagmiddag tussen 14:00 en (ongeveer) 15:30 uur. Deelname kost vijf euro, voor kinderen en 65+ vier euro. Reservering is niet nodig.

De rondleidingen zijn op 19 en 26 juli en 2 en 9 augustus.  Onder leiding van de gids van heemkundekring de Vierschaer gaan deelnemers onder andere langs het witte kasteeltje, het jachthuis, de houtzagerij (met demonstratie) en het brandweermuseum.

Rondleiding dit jaar op woensdagen 19 en 26 juli en 2 en 9 augustus

Plantage Centrum

Het vertrekpunt is Plantage Centrum. De ingang daarvan ligt aan de Plantagebaan. (Wouwse Pantage richting Huijbergen).  Op ongeveer 2,5 km vanaf het dorp Wouwse Plantage staan aan de rechterkant vier stenen palen met daartussen kettingen, tussen hm-palen 3,3 en 3,2. Hier moet men ingaan. Op ongeveer 750 meter wacht de gids. Parkeren is mogelijk.

Een deel van de rondleiding gaat door het bos. Dat bospad wil tijdens regenachtige dagen nog wel eens modderig zijn. ‘U mag dus best uw allermooiste schoenen aandoen, maar zorg er wel voor dat het niet uw allerduurste schoenen zijn’, is het advies van de gids.

Eeuwenlang

Al eeuwenlang herbergt Wouw en haar omgeving in het West-Brabantse landschap één van de mooiste bosgebieden van Nederland: het landgoed Wouwse Plantage. Als één der laatste in Nederland tot stand gebrachte landgoederen kent de Wouwse Plantage een geschiedenis van meer dan viereneenhalve eeuw.

In deze periode hebben de eigenaren de plantage weten te veranderen van heide, maar ook moeras en onbebouwde grond in een prachtig boslandschap. De spaarzame bebouwing, in een voor Nederland zeldzame, rustieke bouwornamentiek, zorgt er voor dat het lijkt of de tijd in de Wouwse Plantage is blijven stilstaan…

Aantrekkelijk

Aantrekkelijk wandelen in prachtig natuurgebied

Het landgoed is in de loop der jaren uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied. Na de modernisering van de wandelroutes in het landgoed in 1987, is het er sindsdien zeer aantrekkelijk om er te wandelen.  Drie bewegwijzerde (vrij toegankelijke) wandelroutes zorgen ervoor, dat de bezoeker het bos in al zijn variëteiten te zien krijgt.

Er is langs de Plantagebaan, de weg die het landgoed als het ware in twee gedeelten snijdt, een onbemand informatiecentrum ingericht. Vooral in de avondschemer worden de dieren actief en dan met name in het ‘woeste gedeelte’. Dat gedeelte is behoorlijk heuvelachtig en van één van de heuvels wordt beweerd dat het een prehistorische grafheuvel zou kunnen zijn.

Het landgoed zelf met de bebouwing is als privé-bezit naast de wandelroutes niet vrij toegankelijk, maar wordt op speciale dagen wel opengesteld voor het publiek.

❯ Website De Vierschaer Wouw
❯ Over de geschiedenis van het Landgoed Wouwse Plantage

Foto boven: Heemkundekring Wouw