web analytics

Gemeente Roosendaal krijgt eigen erfgoedprijs

De gemeente Roosendaal krijgt een eigen “Erfgoedprijs”. De prijs, een idee van de stichting Open Monumentendag, wordt met ingang van 2021 iedere twee jaar op of rond Open Monumentendag uitgereikt. De winnaar krijgt een geldbedrag van € 2500,-.

Het doel van de Roosendaalse Erfgoedprijs is om eigenaren te motiveren en enthousiasmeren om historische en karakteristieke panden te restaureren of op te knappen. Wethouder cultuur, Toine Theunis: “Het is belangrijk dat de cultuurhistorische waarde van panden en straten behouden blijft. Met deze Erfgoedprijs gaat dit hopelijk ook meer leven”.

Minimaal 50 jaar oud
Voor de duidelijkheid: niet alleen gemeentelijke- of rijksmonumenten maken kans. Panden moeten wel minimaal 50 jaar oud zijn en de eventuele restauratie, renovatie of reconstructie moet in de afgelopen twee kalenderjaren voltooid zijn. In dit geval gaat het om 2019, 2020 of 2021.

Nomineren
– Inwoners van de gemeente Roosendaal kunnen een pand of straat nomineren. Insturen kan tot en met zondag 8 augustus: t.a.v. stichting Open Monumentendag op omdroosendaal@outlook.com o.v.v. ‘Nominatie Erfgoedprijs’.
– De stichting Open Monumentendag verzamelt alle inzendingen en stelt hiervan ‘shortlist’ op. Deze shortlist wordt eind augustus bekend gemaakt. Op deze lijst staan de uiteindelijke genomineerden.

Stemmen
– Foto’s van de genomineerde panden worden voor 11 september tentoongesteld in de St.Jan
– En dan kan er gestemd worden! Stemmen kan tot 14 september.
– Er wordt nog gewerkt aan een website waarop gestemd kan worden. Ook op Open Monumentendag zelf kan er worden gestemd.

Bekendmaking
– De winnaar van de Erfgoedprijs wordt op 15 september bekend gemaakt in de Sint Jan in Roosendaal.

Open Monumentendag
Open Monumentendag vindt dit jaar in Roosendaal op zaterdag 11 september plaats. In de gemeente Roosendaal wordt die geopend in de Sint Jan. Het doel van Open Monumentendag is dit jaar om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. De grotere monumenten zijn te bezoeken én er worden twee wandelingen uitgezet. Een langs tuinen en een langs de monumentale plekken in de parken. Wethouder Theunis zegt tot slot: “En onthoud: de cultuurhistorie van later, begint nu. Zorg dus altijd goed voor je eigendommen, wie weet winnen ze over 50 jaar ook wel de Erfgoedprijs!”