web analytics

Expositie ‘MIJN geZICHT’ in Bravis Roosendaal (20-27 nov)

In het Bravis-ziekenhuis in Roosendaal is van 20 t/m 27 november de foto expositie ‘MIJN geZICHT’ van het Oogfonds te zien. In de expositie zijn twintig portretten opgenomen die Mark Schaafsma maakte. De foto’s laten zien dat twee mensen met dezelfde aandoening een compleet andere zichtervaring kunnen hebben.

De expositie toert langs ziekenhuizen in het land. Na Roosendaal verhuist de expositie naar Bravis Bergen op Zoom (27 november t/m 4 december). Er is ook een boek over dit thema verschenen. Dat wordt ter beschikking gesteld bij een éénmalige donatie van minimaal €50 aan het Oogfonds.

De opzet van de foto’s is het aanzetten tot een dialoog tussen mensen met een visuele beperking en hun omgeving. Het zijn ook beelden die mensen bewust maken waarom het zo belangrijk is acht te slaan op alarmsignalen. En zij onderstrepen het belang van meer wetenschappelijk onderzoek en goede voorlichting.

Voor dit project maakte Mark Schaafsma portretfoto’s, besprak met de geportretteerden wat zij zien en vervolgens verbeeldde hij hun zicht. Helder, integer en aangrijpend. Mark: “Deze tentoonstelling staat vol positieve mensen. Mensen met oogaandoeningen, mensen die slecht tot (heel) weinig zien. Mensen waar ik begrip voor wil. Ik wil laten zien wat ze zien en wat ze niet zien. Gewone mensen zoals jij en ik, die je op straat tegenkomt en waar je zo op het eerste oog niets aan ziet.”

In Nederland zijn meer dan 350.000 mensen slechtziend of blind. De komende jaren zal dit aantal, mede door de vergrijzing, de toename van het aantal mensen met diabetes en de toename van hoge myopie (bijziendheid) explosief stijgen. De verwachting is, dat binnen tien jaar het aantal mensen in Nederland met een oogaandoening of oogziekte is verdubbeld.

❯ Website Oogfonds
❯ meer over ‘MIJN geZICHT’op website Oogfonds