web analytics

Expo ’50 jaar migratie in Nederland’ in bieb Roosendaal

In de maand oktober is de expositie ’50 jaar migratie in Nederland’ te zien in de bibliotheek van Roosendaal. De expo wordt op vrijdagavond 2 oktober geopend door burgemeester Han van Midden. De reizende fototentoonstelling van Atlas Cultureel Centrum weergeeft het leven van arbeidsmigranten in Nederland en de invloed die zij tot op de dag van vandaag hebben op de Nederlandse samenleving.

De expositie is vrij te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek aan de Markt in Roosendaal. Wie de opening wil bijwonen, kan zich aanmelden via mail info@atlascultureelcentrum.nl

Programma opening 2 oktober:
19.30 Inloop
20.00 Ontvangst door programmamaker Anissa Boukachni
20.05 Projectleider, Sahin Yildirim, over het project ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’
20.15 Lezing door drs. J.M.W. Hopstaken over arbeidsmigratie in Roosendaal
20.45 Opening fototentoonstelling door burgemeester Han van Midden
21.00 Bezichtiging fototentoonstelling
21.30 Afsluiting

Arbeidsmigranten in Nederland
In de jaren vijftig en zestig ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bijvoorbeeld bij de Fordfabriek, Fokkerfabriek, Melkunie, Thomassen & Drijver, Schepenindustrie en Philips Roosendaal werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit geworden zoals deze nu is.

De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteiten en de stadsculturen in Nederland zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in woonvorm, taalgebruik en op sociaal-culturele vlak.

Foto’s en persoonlijke spullen
Voor de expositie worden er in totaal 50 mensen professioneel gefotografeerd. Hiervan zijn 25 mensen toenmalige gastarbeiders uit landen zoals Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Marokko. De andere overige gefotografeerde mensen zijn autochtone Nederlanders zoals collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en de vrijwilligers van kerken.

Tijdens de tentoonstelling worden ook persoonlijke spullen en documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers getoond. Denk hierbij aan: werkschoenen, contracten, koffers, paspoorten en werkkleding. De tentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ ontrafelt samen met bezoekers de identiteit van Nederland. Dit doen we aan de hand van verschillende thema’s die in elkaar overlopen zoals: werk, gezinshereniging, cultuur, politiek, sport en religie.