web analytics

Erfgoedcollege: vrijheid en vervolging (14 mei)

Op dinsdagmiddag 14 mei is er in De Kring in Roosendaal weer een Erfgoedcollege, het tweede waarin de oorlogsjaren in West-Brabant centraal staan. In deze aflevering komen de Jodenvervolging en De Slag om de Schelde aan bod. Het college begint 14 mei om 14:00 uur in de kleine zaal. Kaarten kosten vijftien euro.

Arnoud-Jan Bijsterveld, werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit Tilburg en gespecialiseerd in cultuur- en maatschappijgeschiedenis (in het bijzonder in dat van Brabant), staat stil bij de maatschappelijke) impact die de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de Jodenvervolging in het bijzonder had op Brabant.

Robert W. Catsburg is auteur en expert op het gebied van de bevrijding van de Brabantse Wal. Zijn historische werken gaan dan ook grotendeels over de bevrijding van Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen door de Canadezen in 1944. Catsburg vertelt in zijn lezing over Operation Suitcase (de slag om de Schelde); het onderwerp van zijn meest recente werk Het Negende Beleg, waarin ook de bevrijding van Essen en Wouwse Plantage een plaats hebben gekregen.

De volgende Erfgoedcolleges zijn op dinsdagmiddag 25 juni (‘Een strijd ver van huis’), 13 september (‘Lezing Open Monumentendag’) en 1 oktober (‘De taal van Brabant’).