web analytics

Eind oktober herdenking en viering 75 jaar bevrijding in Roosendaal

In de laatste week van oktober vinden in Roosendaal en de dorpen verscheidene evenementen plaats in het kader van de bevrijding van 75 jaar geleden. De organisatie van deze activiteiten is handen van de Oranjecomités en Oranjestichtingen en diverse andere organisaties. Het comité Herdenken en Vieren verzorgt de algehele coördinatie en regie. In de stad Roosendaal zijn een officiële herdenking (30 oktober), twee concerten (27 – 31 oktober), een educatievoorstelling (30 oktober), een re-enacting (26 – 27 oktober) en wordt de herfsttapage in de binnenstad een week vervroegd (26 oktober) met als thema ‘Bevrijdingstapage’.

Bevrijdingstapage (26 oktober)
Het muzikale evenement ‘Tapage’ wordt vanwege 75 jaar bevrijding een week vervroegd en vindt onder de titel ‘Bevrijdingstapage’ plaats op zaterdag 26 oktober in de binnenstad van Roosendaal. De organisatie is in handen van de organisatie Tapage en Oranjestichting Roosendaal.
De activitien beginnen om 20:00 uur bij de deelnemende restaurants en om 22:00 uur bij de deelnemende cafés.

Re-enacting ‘Bevrijding van Roosendaal’ (26 – 27 oktober)
Op zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober is in de tuin en het voorterrein van museum Tongerlohuys de Re-enacting ‘Bevrijding van Roosendaal’. De organisatie is in handen van Michiel Kersten en Julius van Hesteren van vereniging DRG ’40-’45 in samenwerking met Sander Nijssen van Cultuurcompaan.

Re-enactment vereniging Dutch re-enactment group ’40-’45 organiseert samen met Schouwburg de Kring en de gemeente Roosendaal van vrijdag 25 tot en met zondag 27 oktober 2019 het evenement ‘De Bevrijding van Roosendaal’. Tijdens dit evenement staat de periode eind oktober 1944 centraal.

Bezoekers krijgen in een historische omgeving de gehele dag een realistisch beeld van de bezetting- en bevrijdingstijd van Roosendaal in 1944. Zaterdag en zondag van 10:00 – 17:00 uur zijn de deuren geopend voor de bezoekers. Zaterdagavond zal tevens op een historische en realistische wijze de uitbeelding worden weergegeven, dit voor de bezoekers aan Schouwburg de Kring. De bezoekers kunnen ‘s avonds alleen via de foyer van Schouwburg de Kring de re-enactors in de tuin van het Tongerlohuys zien.
De deelnemers van Dutch re-enactmentgroup ’40-’45 zullen in burgerkleding, Duitse uniformen en Britse uniformen aanwezig zijn.

Concert Euregio Kamerorkest met concert ‘In de schaduw van de oorlog (27 oktober)
In schouwburg De Kring is zondagmiddag 27 oktober vanaf 15:00 uur het concert ‘In de schaduw van de oorlog’ van het Euregio Kamerorkest. Kaarten kosten 25 euro.
Het Euregio Kamerorkest en tenor Peter Gijsbertsen herdenken de 20e eeuw met een muzikaal programma waarin oorlog de rode draad vormt. Op het repertoire staat werk van Gustav Mahler, George Butterworth, Maurice Ravel, Benjamin Britten en Samuel Barber.

Educatievoorstelling ‘Vrij land’ (30 oktober)
Op woensdagmorgen 30 oktober is om 09:30 en 10:30 uur de educatievoorstelling ‘Vrij land’, 45 minuten indringend en spectaculair totaaltheater over vrijheid, met liedjes en spannende beelden, maar vooral veel muziek. De organisatie is in handen van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers (RFGGJ).

Het is een initiatief van Stichting Nederlandse Veteranendag en de Koninklijke Landmacht. Het script wordt geschreven door Lykele Muus, met arrangementen van Egbert van Groningen. Ondersteund door een opzwepend orkest vertelt en zingt een actrice een verhaal dat laat zien hoe belangrijk vrijheid is. En hoe die vrijheid dag in dag uit gehandhaafd wordt. De actrice vertelt een poëtisch verhaal over de wortels van onze samenleving.

De voorstelling wordt via Cultuurcompaan gratis aangeboden aan de basisscholen in de gemeente Roosendaal. Zij kunnen zich hiervoor inschrijven.

Officiële herdenking (30 oktober)
Op het Kadeplein bij de Polar Bear vindt woensdagmiddag 30 oktober vanaf 13:30 uur de officiële herdenking plaats. ER wordt onder andere een krans gelegd door de burgemeester. De organisatie is in handen van de Oranjestichting, gemeente, Norbertus-Gertrudis Mavo en Korps Commandotroepen

Bevrijdingsconcert (31 oktober)
Harmonie St. Caecilia uit Nispen verzorgt de organasiatie van het Bevrijdingsconcert op donderag 31 oktober in De Kring. Zoals in voorgaande jaren is het bevrijdingsconcert tevens de lokale invulling van de Veteranendag.

Ook in de dorpen
Ook in de dorpen zijn er activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijdag. Daarover binnenkort meer.