web analytics

Eerste Tiny Houses staan er, in Stadsoevers

UPDATE – De eerste Tiny Houses in Stadsoevers in Roosendaal staan er. Op het gebiedje in Stadsoevers, dat de naam ‘Tiny Oevers’ heeft gekregen, komen tien mini-huisjes. Het gaat om het terrein tussen het Innovitapark Roosendaal aan de Oostelijke Havendijk en de (gekleurde huisjes van de) Industriestraat. Pal naast het toekomstige Urban Sports- en Speelpark, waarvan de uitkijktoren er inmiddels al staat.

Wethouder Toine Theunis verwelkomde donderdag 3 december de eerste bewoners. Het terrein ligt er nu nog modderig bij, maar wordt door de bewoners zelf verder uitgebouwd en ingericht. Volgens de wethouder past deze experimentele woonvorm goed bij Roosendaal. ‘We willen immers een toekomstbestendige, groene stad zijn’.

De kleine huisjes zijn grotendeels door de bewoners zelf gebouwd. De bewoners kiezen bewust voor een innovatieve en duurzame manier van wonen en de huizen zijn niet groter dan 50m2. “Wij hebben niet veel ruimte nodig om gelukkig te zijn”, zeggen bijvoorbeeld Alex en Esther Voogt, die hiermee ook de overtuiging van veel andere bewoners verkondigen.

Solidaire gemeenschap
Hoe verschillend de achtergronden, kennis en (levens)ervaringen van deze bewoners ook zijn, ze hebben naast de wens om kleiner te wonen nog een ander ding gemeen: ze leven liever in een ‘wij’ dan in een ‘ik’ samenleving. “Wij merken dat iedereen vooral met zijn eigen ding bezig is, ook al woon je in een appartementencomplex met allemaal mensen om je heen,” vertellen Esther en Alex. Op Tiny Oevers zien zij uit naar meer saamhorigheid. Het delen van dingen zoals een wasmachine of tuingereedschap gaat makkelijk en we helpen elkaar als dat nodig is.”

Groen verantwoord
Iets anders wat de bewoners gemeen hebben, is een sterk ontwikkeld klimaatbewustzijn. Ze ontspullen, minderen met plastic, en zorgen voor een groene mix van hoge en lage grassen, wildbloemen en bomen om een diversiteit aan dieren aan te trekken. Voor hun woning maken de bewoners gebruik van duurzame, natuurlijke materialen. Denk aan duurzaam gecertificeerd hout, groene gevels en milieuvriendelijke verf. Ook worden bestaande units en andere woningonderdelen hergebruikt om ze een tweede leven te geven. En streven meerdere bewoners om zo min mogelijk milieubelastend te zijn. Zo werken ze bijvoorbeeld met een speciaal natuurdak dat het regenwater filtert en maken ze waar mogelijk gebruik van energie van zon en wind.

Meer
Het project Tiny Oevers is ontwikkeld door ontwerpbureau Rezone in opdracht van de gemeente Roosendaal. Rezone begeleidt vaker tiny houseprojecten.
Op de website minitopia.eu is meer informatie over die projecten te vinden. Ook staan hier korte persoonlijke verhalen over de toekomstige bewoners van Tiny Oevers
Vlietpark.

Zeven jaar
De eerste 4 tiny houses zijn begin december geplaagtst. Voor kerst komen er nog drie bij,zo is de verwachting. De huidige planning is dat tegen het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar alle tien tiny houses bewoond zijn. Ze staan er voor zeven jaar. Die termijn is volgens de gemeente tot stand gekomen omdat over 7 jaar dit onderdeel van het Vlietpark wordt ingericht als openbaar gebied.

Zie ook:
11-06-2020: Inschrijving geopend voor ‘Tiny Oevers Vlietpark’ in Stadsoevers
14-07-2020: Tiental pioniers op Stadsoevers aan de slag met tiny houses
❯ Meer over de Roosendaalse bewoners en hun projeccten op Minitopia.eu

In juli werden alle toekomstige bewoners al begroet in hun nieuwe woongebied, dan toen nog een wild begroeid terrein was. Zij kwamen door een spannende selectieronde, want er waren meer gegadigden dan er perceeltjes beschikbaar waren.

Wethouder Toine Theunis verwelkomde vandaag de eerste bewoners van de tiny houses in Stadsoevers. 🏡 De bewoners van deze…

Geplaatst door Gemeente Roosendaal op Donderdag 3 december 2020