web analytics

Eerste Human Library in Roosendaal op 3 nov.

Op vrijdag 3 november is van 15:30 – 18:30 uur in wijkentrum ’t Dijksteeke aan het Dijkcentrum in Roosendaal de eerste editie van Human Library Roosendaal. Deelname is gratis. Dit evenement wordt georganiseerd door Bibliotheek VANnU en Balans in Project met ondersteuning van de gemeente Roosendaal.

Het doel van de Human Library is het samenbrengen van verschillende mensen en het bespreekbaar maken van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan. Kort gezegd is de Human Library een evenement om de dialoog te promoten.

Oorspronkelijk is Human Library ontwikkeld door een Deense jongerenorganisatie genaamd “Stop the Violence”. In het jaar 2000 vond in Denemarken de eerste editie plaats. Momenteel vindt het evenement plaats in diverse steden over de hele wereld.

Ga in gesprek met een ‘levend boek’!
‘Levende boeken’ zijn mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een afwijkende achtergrond of overtuiging. Human Library legt een verbinding tussen mensen die vooroordelen hebben ervaren en mensen die verder willen kijken dan hun vooroordelen. Bestaande denkbeelden worden op deze manier bespreekbaar gemaakt, op een informele manier en met humor. Human Library biedt een veilige plek om ervaringen en denkwijzen te delen tussen mensen die elkaar anders waarschijnlijk niet hadden ontmoet.

Hoe werkt het?
U vindt het interessant om in geprek te gaan en u komt naar de locatie. Daar ontvangt een gastvrouw of gastheer u die vertelt waar u moet zijn en die de spelregels uitlegt (zo dient het boek weer in oorspronkelijke staat te worden ‘teruggezet’ en duurt uw gesprek maximaal 30 minuten). Er is een overzicht waarop alle onderwerpen/titels staan en u kiest waarover je in gesprek wilt. Er ligt ook een catalogus met net wat meer informatie over de onderwerpen.

U ziet op het overzicht ook of u direct kunt beginnen of dat er al een lezer in gesprek is. Als uw onderwerp beschikbaar is, brengt een gastvrouw of gastheer u in contact met het ‘levende boek’, gaan jullie zitten en kan het gesprek beginnen. Aan het einde van de tijd krijgen jullie een seintje dat het gesprek afgerond moet worden. Bent u eerder klaar, dan is dat ook prima. Bestel wat te drinken, laat het gesprek nog eens door uw gedachten gaan en bekijk of u ook over een ander onderwerp in gesprek wilt.

❯ Website Human Library
❯ Human Library Roosendaal op Facebook
.