web analytics

Eerste cultuur-oeuvreprijs Roosendaal voor Wim Schütz

De eerste Roosendaalse cultuur-oeuvreprijs is vrijdagavond 20 november uitgereikt aan Wim Schütz tijdens de online-avond rond de Cultuurprijs Roosendaal vanuit De Kring. Juryvoorzitter Ben Cartens noemde Schütz ‘een begrip in Roosendaal, meester in zijn vak’. De naam Schütz blijft voortleven in de Roosendaalse cultuurwereld, want vanaf nu zal de oeuvreprijs de naam dragen van de eerste winnaar, dus door het leven gaan als de Wim Schütz-prijs.

Cartens: ‘Hij is een oprichter vande school voor Expressie in Roosendaal. Een bezeten en fel schilder, dat is Wim Schütz ten voeten uit. Met alles wat hij tot nu toe, in zijn bijna 100-jarige leven, aan de kunstwereld heeft gegeven, verdient hij een oeuvreprijs.’

Antwerpen

Schütz is in 1921 in Roosendaal geboren. Al voor de Tweede Wereldoorlog studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar hij de lessen in schilder- en tekenkunstvolgde bij de toen terecht befaamde professoren Kreitz, De Roover, Leclerck en Van Cauwenberghe. Na de oorlog zette hij zijn opleiding voort aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten, ook in Antwerpen, waar beroemde mannen uit de kunstwereld als A. Van Dyck, J. Vaerten en vooral Baron I. Opsomer zijn leermeesters waren.

Bezeten
Het was nooit zijn doel om kunstenaar te worden. Wim was en is bezeten van schilderen. In zijn jonge jaren werkte hij weleens een nachtje door om aan een zelfportret te werken. Hij woelde zijn bed dan om, zodat niemand in de gaten had dat hij niet geslapen had. ‘Voor schilderen moet alles wijken, ik trek hierdoor soms een zware wissel op mijn privéleven’, zei hij zelf ooit in een interview. Het heeft talloze prachtige werken opgeleverd die door veel kunstliefhebbers gekoesterd worden.

Via Facebook

De online uitzending was vrijdagavond live te bekijken via Facebook. Tijdens de uitzending werden de genomineerden uitgebreid voorgesteld in een gesprek met presentator Rens
Merkelbach, aangevuld met mini-documentaires, gemaakt door ZuidWest TV. De avond werd opgeluisterd door optredens van het Dansatelier en het theaterduo Sebas en Wes.

Zie ook:
❯ Cultuurprijs Roosendaal gaat naar Vrouwen van Wanten

Online-uitzending terugkijken: