web analytics

Een Roosendaalse Zeer Stoute Arnulfus-kaas

Arnulfus is niet langer alleen de naam van lokaal bier, maar nu ook van lokale kaas. Het zwaarste bier van Arnulfus, het Arnulfus Zeer Stout, is verwerkt in een pittige belegen kaas die nu exclusief bij De Kaaasgraaf in het Tolberg Centrum wordt verkocht onder de naam Bierkaas Arnulfus.

Vrijdag 24 augustus was het druk voor de winkel van De Kaasgraaf in het Tolberg Centrum. Voor de winkel stond het barretje van Arnulfus Bier, hét bier van dé stad Roosendaal. Maar in plaats van speciaalbieren van Arnulfus, die normaal op de bar staan, lag deze nu vol met kaas.

Jac Wezenbeek, voormalig horecaondernemer, SVH-Meesterschenker, Promotor Dutch Cuisine en expert op het gebied van bier & spijs, nam van Hubèrt van der Graaf, ofwel De Kaasgraaf, de eerste Arnulfus Bierkaas in ontvangst.

Eigen kaas
Hubèrt legt uit dat hij al een tijd bekend is met de bieren van Arnulfus en ook met de heren die deze bieren brouwen en in Roosendaal op de markt brengen. Verder is hij een echte kaaskenner én liefhebber. Dat bracht hem op de gedachte om een eigen kaas te maken met daarin verwerkt het lokale Arnulfus bier.

De heren van Arnulfus waren gelijk geïnteresseerd. Het past goed in hun streven om lokale producten te maken die lokaal verkocht worden én waar Roosendaal trots op kan zijn. Het zwaarste bier, Arnulfus Zeer Stout, is het bier wat het meest geschikt is om verwerkt te worden in kaas om zo een subtiele biersmaak mee te geven. In iedere kaas van 3,5 kilo zit ongeveer één liter bier verwerkt.

Pittig
Na het bereiden van kaas én na ruim twee maanden rijpen was het eindelijk zo ver en konden de aanwezigen de kaas proberen. De smaak is prima: een pittige, belegen kaas met een niet overheersende, maar wel duidelijk aanwezige smaak van Arnulfus Zeer Stout die lang blijft hangen in de mond. Lekker om los te eten, en ook in combinatie met een heerlijk glas stout.

Jac Wezenbeek is trots dat hij deze kaas overhandigt krijgt. Hij vindt het mooi dat door samenwerking van lokale mensen zo’n mooi product tot stand is gekomen. Én passant merkt hij nog op dat hij verder hoopt dat het Tolberg Centrum op korte termijn een make-over ondergaat, want de bewoners van deze wijk én de ondernemers van dit winkelcentrum verdienen een mooie, levendige, schoon en veilig centrum in hun wijk.

Foto bovenaan: Jac Wezenbeek (midden) proeft de pittige Bierkaas Arnulfus van de Kaasgraaf. Links Anton Walravens van Arnulfus Bier.