web analytics

Duurzame prijs voor Roosendaals warmtenet DER

Het Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) is uitgeroepen tot duurzaamste warmtenet van Nederland in 2018. Dit gemeentelijk energiebedrijf maakt gebruik van lage temperatuur restwarmte van afvalverbrander Suez. De komende jaren wordt daar onder andere ook de nieuwe wijk Stadsoevers op aangesloten.

Nu al zijn appartementencomplex de Douanier, de woningen van de Nieuwe Wipweide en de basisschool de Zonneboom in de wijk Westrand verwarmd door DER. In de nabije toekomst wordt ook het Essentgebouw, dat verbouwd wordt tot appartementencomplex met enkele nieuwbouwwoningen, de Titus Brandsmastraat en de nieuwe wijk Stadsoevers aangesloten op het warmtenet.

Kleinere netwerken
De award voor het Roosendaalse Energiebedrijf werd donderdagavond 8 november uitgereikt tijdens het Nationaal Warmte Congres 2018 in Nijmegen. DER won de award van duurzaamste warmtenet van Nederland 2018 in de categorie kleinere netwerken. Professionals uit de warmtesector hebben de kleinere warmtenetten beoordeeld op fosiel aandeel, temperatuur en potentie voor toekomstige verduurzaming. DER kwam als meest duurzaam uit de bus.

Van gas los

Dick Maaskant, directeur DER: “Ik ben enorm blij met de erkenning van de duurzaamheid van ons warmtenet in Roosendaal. Het vormt een stimulans voor onze plannen om het warmtenet niet alleen in te zetten voor de nieuwbouwwijk Stadsoevers maar vooral ook voor bestaande bouw. Door gebruik te maken van hogere aanvoer temperaturen voor bestaande bouw is het mogelijk om grote delen van Roosendaal, tegen relatief lage kosten, aan te sluiten op het warmtenet en ‘van gas los’ te maken. DER staat daarvoor in de startblokken”.

Juiste weg
Toine Theunis, wethouder Ruimtelijke Ordening: “De prijs is een bevestiging dat we als gemeente de juiste weg hebben ingeslagen om niet te wachten op de markt, maar zelf een gemeentelijk energiebedrijf op te richten met steun van de provincie. Hierdoor kunnen we de energietransitie verder versnellen.”

Foto boven: Het Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) kan de duurzaamheidsprijs in ontvangst nemen.