web analytics

‘Dromen of wat we nog niet wisten’ (vanaf 4 mei)

Aansluitend aan de Nationale Jongerenherdenking in De Kring, vindt op 4 mei om 21.00 uur de première plaats van de originele en aangrijpende locatievoorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’. Deze locatievoorstelling Dromen neemt de bezoekers mee langs verschillende locaties in het iconische klooster Mariadal in Roosendaal; van de kleinste kamertjes tot de prachtige kapel. Het vertelt het verhaal van de nonnen en Pater Averdieck, die Joodse kinderen een schuilplaats bieden in hun klooster en daarmee een groot risico nemen.

Jeugdtheater Hofplein Roosendaal vertelde al eerder verhalen over slachtoffers, verzetshelden en hun dromen die nooit verwezenlijkt zijn. Die eerste editie van de voorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’, werd afgelopen jaar bekroond met de Rabobank Jongeren Cultuurprijs 2017. Reden genoeg om hier een vervolg aan te geven…

“De voorstelling is gemaakt om onze geschiedenis door te geven én om ons eraan te herinneren altijd te blijven dromen. De jonge acteurs van Jeugdtheaters Hofplein Roosendaal hebben zich aan de hand van de Stolpersteine verdiept in de geschiedenis van Roosendaal en nemen het publiek mee door het iconische klooster Mariadal, van de kleinste kamertjes tot de prachtige kapel”, aldus de Roosendaalse regisseur Romy Rockx en theatermakers Sofie Habets en Martine van Leengoed.

Joodse kinderen
“Het verhaal gaat over Pater Averdieck en de nonnen, die Joodse kinderen een schuilplaatsbieden in hun klooster en daarmee een groot risico nemen. Wanneer er Duitse officieren aan de deur bonken, breekt de paniek uit”, vult Hofplein-cursist Nemo Schillemans aan, die verschillende fragmenten tot een script bewerkte onder begeleiding van tekstschrijver en theatermaker Senna Pauli.

Heel Nederland
De voorstelling, een initiatief van Cultuurcluster Roosendaal en Jeugdtheater Hofplein, is onderdeel van Theater Na de Dam. Op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen, die elk op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Jongerenherdenking
De voorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ is op 4 mei te zien als onderdeel van de Nationale Jongerenherdenking in De Kring Roosendaal. Een herdenking als aanvulling op de Nationale Dodenherdenking, voor jongeren om op een geheel eigen manier stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden. Zo is er een imposant lichtmonument, een fototentoonstelling, een escape experience en livemuziek. De twee minuten stilte worden muzikaal ingeleid door de Smartphone Orchestra.

Speeldata
De voorstelling speelt van 4 t/m 10 mei 2017 en start bij De Kring Roosendaal. Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie www.dekringroosendaal.nl Kaarten ksaten 13,75 euro, voor kinderen t/m 12 jaar 8,75 euro.