web analytics

Drie Roosendalers opgepakt voor internetfraude

De politie heeft dinsdag 3 april een 23-jarige man uit Roosendaal opgepakt. De aanhouding is de derde in een onderzoek naar witwassen en internetfraude. Op 26 maart werden in dit onderzoek ook al twee Roosendalers (23 en 20 jaar oud) aangehouden.

Het drietal zou door middel van smishing meerdere slachtoffers hebben gemaakt. In totaal is er sprake van 11 benadeelden en diverse pogingen die door de bank onderschept konden worden. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Alle drie de mannen zijn nog wel verdachten, de recherche onderzoekt de zaak.

Smishing
Smishing is vergelijkbaar met phishing. In plaats van een email-bericht wordt een SMS-bericht ontvangen. In beide gevallen van internetfraude proberen fraudeurs achter bankgegevens te komen. Middels een link in het bericht lokken fraudeurs de geadresseerde naar een valse (bank)website. Dit is een kopie van de echte website van de bank. ‘Hier wordt u verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien’ aldus de politie.

Plunderen
‘U ontvangt bijvoorbeeld een SMS dat er iets mis is met uw bankrekening en dat er controle moet plaatsvinden. De SMS lijkt afkomstig van uw bank. Met de verkregen gegevens plunderen de fraudeurs uw bankrekening.

Een bank vraagt nooit om uw bank- of privégegevens via de mail of SMS. De politie adviseert daarom nooit te klikken op een link in dergelijke berichten. Typ altijd zelf het adres van uw bank of maak gebruik van een favoriet/bookmark waarvan u zeker weet dat deze u naar de correcte website leidt’, legt de politie uit.

Melden
Wie toch slachtoffer is geworden van deze manier van oplichting, moet zijn rekening zo snel mogelijk laten blokkeren bij de bank. En het meld het bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).