web analytics

Drie nieuwe prijzen bij Roosendaalse optocht

Bij de carnavalsoptocht in Roosendaal komen drie nieuwe prijzen: de Priensebeker, de Sjampetterbeker en de Narrebeker. Voor de ontwerpen tekent ontwerper Ruben van de Ven (ex-Priens Ruben 1). De speciale prijs wordt dit jaar geïntroduceerd vanwege het jubileumjaar (66 jaar). De prijs is een wisseltrofee, bedoeld als aanmoedigingsprijs, zo meldt Stichting Carnaval Roosendaal.

Stimuleren
Het instellen van deze prijzen is een van de middelen om deelname aan de optocht te stimuleren. ‘Helaas merken we dat het aantal deelnemers aan de leutstoet elk jaar iets afneemt en het veel energie kost om een volwaardige leutstoet op te tuigen zoals het moet zijn. Daarom heeft het bestuur van Stichting Carnaval Roosendaal vorig jaar besloten om de deelname aan de optocht te stimuleren. Vorig jaar is de commissie optocht begonnen met het opnieuw inrichten van de commissie en subcommissies. Ook is er door het bestuur een bedrag beschikbaar gesteld (plus een donatie vanuit de stichting Klunen) om de optocht naar een hoger niveau te tillen’, zo meldt de website van de Stichting.

Criteria
De prijs is echt een prijs van de afzonderlijke functionarissen en bedoeld als aanmoedigingsprijs. De criteria voor het winnen van de prijs liggen bij de desbetreffende functionarissen. Deze worden van te voren goed doorgenomen met de jury. Uiteindelijk kiest de jury een winnaar, en wordt de prijs door de functionaris uitgereikt.

Eigen identiteit
De basisgedachte achter het ontwerp zijn 3 trofeeën, gebaseerd op de functionarissen (drietal), die voorop gaan in de leut, elk met eigen identiteit en toch een drietal. Een gelijkvormige driehoek vormt de basis bij wijze van verwijzing naar de 3 functionarissen. In de afzonderlijke details zijn kenmerken uit hun kleding en waardigheden verwerkt.

Bij de Sjampetterbeker is dit het uit traditie symbolische arsus-teken. Daarbij zijn de manchette en knopen van het adjudanten-uniform duidelijk herkenbaar.

De Priensebeker is de meest ranke en grootste beker wat de status van de Priens verbeeld. Hierin zijn enkele elementen uit de staf verwerkt zoals een bladmotief, bessen en de bol van de staf met drie bladeren.

De Narrebeker is speels. Hierin zijn de gekleurde banen uit het pak verwerkt. Bovenop zitten 11×11 belletjes en de beker staat op de welbekende puntschoenen.

Passie
De achterliggende gedachte formuleert SCR aldus: ‘Hoe mooi is het om na maanden bouwen of knutselen een haast onmogelijk idee werkelijkheid te zien worden! Met passie werken aan een idee wat het motto van het komende carnavalsseizoen uitdraagt en daar met hart en ziel vorm aan geven is iets wat hele families, vriendengroepen en bouwclubs verbindt en samenbrengt. Jong geleerd bij de kinder- of schooloptocht om later mee te doen aan de grote leutstoet van Tullepetaonestad om de Tullepetaonen je creatie te laten zien en beleven, dat is waar de echte optochtdeelnemer het voor doet’.

❯ Website Stichting Carnaval Roosendaal

Foto boven: De drie nieuwe prijzen, foto website Stichting Carnaval Roosendaal