web analytics

Door corona een wat andere Monumentendag

Door het corona-virus krijgt ook de Open Monumenendag in Roosendaal op zaterdag 12 september een heel ander verloop. Vanwege de anderhalve-metermaatregel zijn er minder gebouwen opengesteld. Wel kunnen belangstellenden via een mooie wandelroute langs een aantal bijzondere gebouwen wandelen, of de zogeheten Struikelstenenwandeling lopen. Wethouder Toine Theunis geeft zatedagmorgen om 10:00 uur in het Tongerhuys het startsein voor de dag, die in Roosendaal geoganiseerd is door vrijwilligers.

Tijdens de openingsplechtigheid wordt het ‘eerste exemplaar’ van het verzamel-plaatsjesboek ‘Een weg door Roosendaal’ aangeboden, evenals de nieuwe uitgave van het boekje van het Erfgoedcentrum Tongerlohuys over het Roosendaals Raadhuis door vijf eeuwen heen.

Fotowedstrijd
In het Tongerlohuys zijn 25 foto’s te zien van de Fotowedstrijd ‘Monuprenten’. Een jury selecteerde drie topfoto’s. Op de Open Monumentendag kan het publiek een stem uitbrengen op de beste/ mooiste foto. Deze foto krijgt de publieksprijs.

Plaatjesalbum
Het plaatjesalbum ‘Een weg door Roosendaal, beelden van 100 jaar Roosendaal (1900 – 2000)’ is een initiatief van PLUS Van Gurp uit het Tolbergcentrum. Die vroeg aan de stichting Open Monumentendag Roosendaal het plaatjesboek samen te stellen. In het album kunnen plaatjes worden geplakt, die bij een bepaald bedrag aan boodschappen verzameld kunnen worden. Het thema is ‘monumenten en herinneringen aan monumenten in Roosendaal’. De plaatjes komen uit het West-Brabants Archief.

Boekje
Bij deze Open Monumentendag hoort ook een boekje, dat iedereen digitaal kan bekijken of downloadenEr staan veel Roosendaalse monumenten in, compleet met allerlei weetjes, en er is ook ruim aandacht voor een stadswandeling door Roosendaal. Het is een compromis, zo zegt voorzitter Theo de Munnik in een inleiding, omdat er minder monumenten kunnen worden bezichtigd. Het boekje kan als gids worden gebruikt bij de wandeling. Behalve een kaart van de binnenstad van Roosendaal met de wandeling, kan ook iets gelezen worden over het betreffende monument en de plaats. Deze individuele wandeling kan op elke plek begonnen worden. ‘De wandeling leidt ook langs monumenten of plekken, die nooit open zijn geweest of die een meer historische achtergrond hebben’, zegt De Munnik.

Rondleidingen
Naast deze ‘individuele wandeling’ zijn ook nog andere wandelingen of rondleidingen voorbereid onder begeleiding van deskundigen. Zoals rond het station, in Kalsdonk, in het Raadhuis, een wandeling door Wouw en een wandeling op de begraafplaats aan de Bredaseweg. De ‘Struikelstenenroute’ gaat langs woningen waar de slachtoffers van de Holocaust hebben gewoond.

Locloods
De ‘individuele wandeling’ kan trouwens ook gefietst worden en vanaf het station kan men via de Parklaan en de Gastelseweg naar de Locloods aan de Bossstraat fietsen. Daar kan ook een bezoek worden gebracht aan de plek, waar door de Stichting Hindekop de oude Benelux-Hondekop wordt gerestaureerd.

Leermo(nu)ment
De Munnik: ‘Het thema voor dit jaar is ‘Leermo(nu)menten’. Van verschillende kanten hoorden wij dat dit een vaag en moeilijk thema zou zijn. Maar het is toch zo, dat je overal iets kunt leren en je bent ook nooit te oud om iets te leren? Ga op zaterdag eens naar molen de Twee Gebroeders en leer over die molen en over molens in het algemeen. Op zondagmiddag kun je naar molen de Hoop gaan in De Kroeven, een standaardmolen, waarvan er in Nederland niet zo veel meer zijn. Je kunt ook naar het Norbertus-Gertrudis gaan, waar je zeker iets kunt leren! En in het Raadhuis leer je van raadsleden en wethouders over de democratie en over de geschiedenis van het Raadhuis’.

Uitgebreide informatie over de Open Monumentendag en alles wat daar omheen draait:
❯ Website Open Monumentendag Roosendaal
❯ Programma-boekje Open Monumentendag (PDF-bestand)