web analytics

Donderdag 11 mei eerste paal voor Nieuwe Wipwei grond in

Op donderdagmorgen 11 mei om 9.00 uur gaat de eerste paal voor de nieuwe woonwijk Stadsoevers de grond in. Dat gebeurt op de wipwei aan de Pater Daminaanstraat. Het woonproject heet dan ook De Nieuwe Wipwei.

In dit project worden stadswoningen gebouwd, maar komt er ook een bijzonder park, dat deel uitmaakt van de ecologische verbindingszone Molenbeek. Ruim de helft van de te realiseren woningen van De Nieuwe Wipwei grenst aan dat park.

De overige woningen komen aan de Pater Damiaanstraat en Wethouder Lanenstraat te liggen. De Wipwei is een historische plek, in een groene omgevingen veel water en toch vlakbij het stadscentrum van Roosendaal en het station. De laatste jaren was het bij veel Roosendalers vooral bekend als evenemententerrein voor onder andere kermis, vrijmarkt op (toen nog) Koninginnedag, en amusementsveld bij de Draai van de Kaai.

De Nieuwe Wipwei gaat voldoen met een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,4 aan de laatste eisen op het gebied van energiezuinigheid. Om dit te behalen worden de woningen onder andere voorzien van zonnepanelen, hoogwaardige isolatie en vloerverwarming.

Ook worden de woningen aangesloten op het Smart Climate Grid in plaats van op een traditionele gasaansluiting. “Het Smart Climate Grid in de wijk is uniek voor Nederland vanwege de combinatie van twee bestaande energiebesparende systemen: het maakt niet alleen gebruik van de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie SITA ReEnergy, maar ook van warmte-koude-opslag uit de aarde”, aldus de gemeente. “Dankzij het Smart Climate Grid ontstaat een CO2-reductie van 56% voor de nog te bouwen wijk ten opzichte van een energievoorziening op basis van gas.”

Met de start bouw van De Nieuwe Wipwei is de eerste nieuwbouw in Stadsoevers een feit. De eerste 30 woningen van de 500 tot 600 woningen worden gerealiseerd door Nederlandse Bouw Unie uit Etten-Leur. Architectenbureau KOW uit Den Haag heeft het plan getekend. Reeds 70% van de woningen is volgens de gemeente al verkocht.

>> Website Stadsoevers  
>> Website De Nieuwe Wipwei


De plattegrond. >> Klik hier voor een grotere afbeelding.