web analytics

Dodenherdenking dit jaar op aangepaste wijze

Vanwege de maatregelen als gevolg van het Coronavirus heeft het gemeentebestuur besloten om dit jaar geen Dodenherdenking te houden op de wijze zoals dat in voorgaande jaren gebruikelijk was. Dit mede naar aanleiding van de landelijke adviezen. Burgemeester Han van Midden legt op 4 mei in de loop van de middag namens alle inwoners van de gemeente Roosendaal een krans bij de oorlogsmonumenten aan de Parklaan te Roosendaal en op de hoek van de Luienhoekweg/Moerstraatse baan te Moerstraten.

Kranslegging
In Roosendaal doet hij dit samen met een vertegenwoordiger van het Korps Commandotroepen, die ook een krans legt. Uiteraard is er voor iedereen de mogelijkheid om bloemen en/of een krans bij de monumenten weg te leggen op 4 mei, met inachtneming van de geldende regels vanuit het RIVM en het kabinet.

Speech burgemeester
Van de kransleggingen en de speech van de burgemeester worden opnames gemaakt, die via de verschillende (social) mediakanalen worden verspreid. Ten aanzien van het vlaggen geldt dit jaar vanwege de bijzondere situatie dat u op 4 mei, in tegenstelling tothet gebruikelijke protocol, de gehele dag de vlag halfstok mag hangen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei geldt het gebruikelijke protocol, dat er gevlagd mag worden ter gelegenheid van Bevrijdingsdag.

Taptoesignaal en Wilhelmus

Verder ondersteunt de gemeente de oproep vanuit het landelijke comité 4 en 5 mei aan alle trompettisten in Nederland om op 4 mei 2 minuten voor 20.00 uur vanuit hun eigen omgeving het Taptoesignaal te spelen. En ook het verzoek aan alle inwoners van Nederland om na de 2 minuten stilte eveneens vanuit hun eigen omgeving het Wilhelmus mee te zingen.

Foto boven: Archiefbeekld van een dodenherdenking bij het monument aan de Parklaan. Archieffoto Aad Meijer