web analytics

Diabetes Challenge Roosendaal loopt lekker

Aan de Nationale Eindloop in Den Haag van de Nationale Diabetes Challenge doen zaterdag 28 september ook deelnemers uit Roosendaal mee. Het zijn leden van de wandelchallenge voor diabetes die begin april in de Kroeven van start gegaan is. Voor hen is een bus gecharterd om ze naar Den Haag te brengen.

Begin april is er in de Kroeven gestart met de wandelchallenge, die verwijst naar de Nationale Diabetes Challenge 2019. De beweegcoaches van gemeente Roosendaal (Demy Weertman en Mandy Buijs) hebben dit met huisartsenpraktijken Kroevenpoort en Kennedylaan opgezet.

Aansluiten
De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met diabetes maar iedereen die een start wilde maken met wandelen, mocht aansluiten. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau. Er werd gestart met een rondje van 400 meter. ‘Zo konden we kijken wat de verhoudingen waren in de groep. We hebben daarna de groep gesplitst in twee niveaus zodat iedereen wekelijks kon kiezen met welke groep hij of zij mee ging wandelen’, aldus de beweegcoaches.

25 deelnemers
Nog steeds wordt er iedere maandag gewandeld met zo’n 25 deelnemers. Beweegcoaches Demy en Mandy zijn er iedere week bij om één van de twee groepen te begeleiden. De huisartsenpraktijken wisselen elkaar wekelijks af en daarnaast lopen er nog andere professionals mee. Zo zijn er fysiotherapeuten, diabetesverpleegkundigen, diëtistes en nog veel meer mensen mee gewandeld die de deelnemers over van alles konden informeren. ‘Het werkt heel goed om samen te werken met de huisartsenpraktijk. Mensen vinden het leuk om een wandelingetje te maken met de huisarts’, zegt beweegcoach Demy.

Gezelligheid
Het gaat natuurlijk niet alleen om het wandelen. Ook de gezelligheid zorgt er voor dat de deelnemers er iedere week zijn. Er wordt volop gekletst tijdens het wandelen en deelnemers stimuleren elkaar om het vol te houden. ‘Toen wij op vakantie waren, kregen we steeds groepsfoto’s opgestuurd van de wandeling. En daar hoorde met het warme weer natuurlijk ook een ijsje bij’ zegt beweegcoach Mandy.

De eindloop
Op 28 september wordt de Diabetes Challenge afgesloten met de Nationale eindloop in Den Haag. Met een bus zullen ook de deelnemers uit Roosendaal hier naartoe gaan om hun einddoel te lopen.
De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor foundation, die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en beweging. De Bas van de Goor Foundation heeft met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat wandelen een effectieve behandeling is bij diabetes. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. Jaarlijks brengt de NDC duizenden mensen met diabetes in beweging om zo hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Voor meer informatie over de wandelchallenge kan men contact opnemen met Demy Weertman via d.weertman@ssnb.nl of via 06-41338563. Er wordt elke maandag om 13:00 uur verzameld bij huisartsenpraktijk Kroevenpoort (De Eglantier 1) in Roosendaal.