web analytics

De vuurwerktrends van 2019

Vesta Vuurwerk-bedrijfsleider Jeffrey Tepe uit Roosendaal verwacht dat er dit jaar in de verkoop van vuurwerk weer een record sneuvelt. Op basis van bestellingen in de voorverkoop denkt hij dat er gemiddeld 140 euro per klant wordt uitgegeven. Populair zijn de compound boxen. Ook het zwaar knalvuurwerk, dat volgend jaar niet meer verkocht mag worden, loopt goed. Mede omdat het spul voor een lagere prijs wordt uitverkocht.

– Wat zijn compound boxen?
“Dit houdt in dat je een sierpot één keer aansteekt en er vervolgens een hele show uitkomt. Gemak siert de mens daardoor zien we dat veel mensen voor deze optie gaan. Je krijgt echt een show voor het geld dat je uitgeeft.”

– Doet de vuutwerkbracnche ook iets aan ‘duurzaamheid’?
“Voor veel mensen is duurzaamheid een belangrijke thema. Dat thema met vuurwerk combineren lijkt moeilijk, maar het is dit jaar toch gelukt. We hebben voor het eerst een speciale eco rocket. Deze is helemaal biologisch afbreekbaar en bevat buiten de stoffen die opbranden enkel en alleen hout en karton. Geen plastic dus zoals bij alle andere vuurpijlen.”

– Is er ook iets nieuws?
“Door een nieuwe techniek kunnen vormen worden gemaakt met vuurwerk. In onze show dit jaar waren voor het eerst hartjes te zien. Het mooie daarvan is dat we deze ook aan consumenten kunnen verkopen. Normaliter zie je dergelijke vormen en technieken alleen bij professionele shows, maar dat is dus niet langer het geval. Mensen zijn er heel enthousiast over.”

– Bepaald vuurwerk wordt toch verboden?
“Dit jaar zijn er enkele producten die voor het laatst verkocht mogen worden, de zogenaamde categorie 3 producten. “Sommige singleshots en grote Chinese rollen bijvoorbeeld. Je merkt wel dat veel mensen nog een laatste keer van dit soort vuurwerk willen genieten want ze gaan erg hard. Omdat we ze voor het laatst mogen verkopen hebben ze ook een speciale goedkopere prijs, volgend jaar kunnen we er niets meer mee”.

Verkoopdagen
Net als vorig jaar valt één van de laatste drie dagen van het jaar op een zondag. “Volgens de wet mag er op die dag geen vuurwerk worden uitgegeven. Om toch iedereen op tijd van vuurwerk te voorzien mogen we daarom een dag eerder beginnen met de uitgifte. Vanaf 28 december mogen mensen daarom hun bestelde vuurwerk komen ophalen”, zegt Tepe.
Het afsteken mag wel pas 31 december vanaf 18:00 uur ’s avonds. “Onlangs was de gemeente Roosendaal bij ons om een filmpje te maken om een voorlichtingsvideo te maken genaamd het verhaal van Mees.”

Foto boven: Voorlichting van de gemeente Roosendaal, gecombineerd met een beeld uit de onlangs gehouden vuurwerkshow van Vesta Vuurwerk.