web analytics

De Pion viert 90-jarig bestaan met reünie en Schaaknacht (11 jan)

Zaterdag 11 januari 2020 wordt een belangrijke dag in het lange verenigingsleven van schaakvereniging De Pion uit Roosendaal. Die dag wordt in de Black Horse aan de Hoogstraat in Roosendaal het 90-jarig bestaan gevierd, met een reünie, een walking dinner en een schaaknacht met veel snelschaken.

De club heeft als thema van het jubileumjaar ‘Vlotte Geesten’ gekozen. ‘De jeugd heeft de toekomst en zijn nog vlotte geesten. Maar ook onder de ouderen zijn nog tal van vlotte geesten verwachten wij’, aldus de club.

Reünie
Het programma begint om 14.00 uur met een reünie. Oud-leden met nog een vlotte geest (en natuurlijk de huidige leden) zijn tussen 14.00 uur en 18.00 uur van harte welkom om onder het genot van verschillende consumpties bij te praten en hun vlotte geest aan het werk te zetten.
Om 18.00 uur mag het hele gezelschap, inclusief partners én ook inclusief de deelnemers aan de latere ‘Schaaknacht’, gaan genieten van een Walking Dinner. Uitbater Eric Meeusen van de Black Horse, zorgt voor zes verschillende gangen.

Voor deelname aan het walking diner wordt aan leden en -oud-leden een bijdrage van 9 euro gevraagd. Partners en deelnemers aan de ‘Schaaknacht’ (die niet bij een van de andere categorieën behoren) betalen € 15,- per persoon. Wie naar de reünie of het Walking Dinner wil komen, kan zich aanmelden door te mailen naar Ad Bruijns (ad@depion.nl) of Frank Lambregts (frank@depion.nl). Ook kan men gebruik maken van het aanmeldformulier op de website.

Schaaknacht
Als iedereen tegen een uur of 21.00 is uitgegeten, gaan er echt vlotte geesten aan het werk om tot de kleine uurtjes heel wat te gaan snelschaken. ‘En dat doen ze niet voor niks. Na een aantal voorronden, wordt er bij de finalegroepen om ruim totaal €800,- gespeeld, met een eerste prijs van €250,-‘, zo stelt het bestuur in het vooruitzicht.
Deelname aan de ‘Schaaknacht’ kost € 10,-. Al het inschrijfgeld wordt als prijzengeld uitgekeerd.

Clubavonden
De Black Horse is niet alleen op het jubileumfeest het onderkomen voor De Pion . Hier wordt ook – op de clubavonden op vrijdag – geschaakt. De interne competitie bestaat uit 3 verschillende groepen zodat iedereen op zijn niveau zijn partijen kan afwerken. Daarnaast organiseert de vereniging op enkele vrijdagavonden ook rapidtoernooie,n waarbij er meer dan één partij gespeeld wordt op een avond. In de landelijke competitie spelen vier twams van De Pion. Het eerste team komt uit in de 2e klasse. Op de clubwebsite zijn de verrichtingen goed te volgen.

Meer op website De Pion:
❯ Informatie over de Schaaknacht
❯ Bent u nog een vlotte geest?
❯ Open Roosendaals Rapid Kampioenschap❯

Bijzondere leden van De Pion
In het 90-jarig bestaan van De Pion heeft de club in een bepaalde periode ook wel leden gekend die van schaken toeten noch blazen wisten. Dat was in de periode dat de sluitingstijd van het café waarin de club gehuisvest was, op 24:00 uur was gesteld. Maar behoudens voor leden van De Prion: voor hen was vergunning verleend tot 01:00 uur! ‘Niet te vermijden was dat er namen op de ledenlijst van De Pion verschenen van personen die amper een loper van een pion konden onderscheiden, maar de kas voer er wel bij’, zo is in het historisch overzicht van de club te lezen…