web analytics

De Kameel voor prijswinnaars op station Roosendaal

Maandagmorgen 1 oktober stond er langs spoor 4b van station Roosendaal tussen 11:05 en 11:12 een bijzondere trein: het dieseltreinstel de NS 20 Kameel uit 1954, dat speciaal gebouwd werd als directierijtuig voor de NS-directie. Het was in Roosendaal voor een rit voor prijswinnaars van een NS-wedstrijd op Facebook. ‘Kameel winnaarsrit. Jasper & Jack. Speciaal kaartje’, gaf het vertrekbord aan.

Het treinstel NS 20 kreeg al spoedig de bijnaam De Kameel vanwege de bulten op het dak. Daarin zijn de cabines voor de machinist ondergebracht, waardoor inzittenden zowel voorin als achterin een panoramisch overzicht op de baan hebben vanuit een salon-ruimte.

De speciale rit ging maandag via Den Haag HS, Leiden-C en Haarlem naar Amsterdam Centraal. De rit door het land was speciaal voor 15 prijswinnaars. Het geheel gerestaureerde treinstel is vaker op het spoor te zien voor speciale ritten, en staat ook vaak in het Spoorwegmuseum.

Ook vrijdag was de trein op pad met vijftien winnaars en in Roosendaal. In het weekend was deze trein te zien tijdens het DieselWeekend van de Stichting SGB in Goes waar liefhebbers van dieselmaterieel hun hart konden ophalen.