web analytics

Cultuurprijs Roosendaal gaat naar Vrouwen van Wanten

De Vrouwen van Wanten hebben vrijdagavond 20 november de Cultuurprijs Roosendaal in ontvangst kunnen nemen. Cultuurwethouder Toine Theunis maakte aan het eind van een onlineavond in De Kring bekend dat zij de meeste stemmen van het publikek hadden gekregen.

Genomineerd waren naast De Vrouwen van Wanten ook de stichting Heerl’k en de kunstenaars van de expositie TONG IV. Theunis was enthousiast over de genomineerden. ‘Samen vormen zij een brede afspiegeling van de vele culturele activiteiten die Roosendaal en de bijbehorende dorpen rijk is’, zei hij. Dat er massaal gestemd is door het Roosendaalse publiek, deed hem goed.

Onder de indruk
In het juryrapport staat waarom Sofie Habets en Romy Rockx, samen bekend als De Vrouwen van Wanten, genomineerd werden. ‘De jury is onder de indruk van de manier waarop De Vrouwen van Wanten hun voorstelling rondom Dodenherdenking wisten om te zetten in een corona-proof versie: de film Sfeerhe(a)ven. In deze film verbinden ze de breekbare stemmen van de ouderen met krachtige muziek en beelden. Dat contrast is mooi om naar te kijken en heeft iets speciaals. Het geeft hoop voor de toekomst. Dat daarnaast de gefilmde beelden ook nog eens heel mooi zijn en Roosendaal mooi in beeld wordt gebracht ,is helemaal een plus’.

Oeuvreprijs
Voor het eerst werd een oeuvreprijs uitgereikt. De jury was het er unaniem over eens dat deze prijs naar Wim Schütz moet gaan. Vanaf nu zal de oeuvreprijs de naam dragen van de eerste
winnaar, dus deze prijs gaat door het leven als de Wim Schütz-prijs.

Facebook
De online uitzending was vrijdagavond live te bekijken via Facebook. Tijdens de uitzending werden de genomineerden uitgebreid voorgesteld in een gesprek met presentator Rens
Merkelbach, aangevuld met mini-documentaires, gemaakt door ZuidWest TV. De avond werd opgeluisterd door optredens van het Dansatelier en het theaterduo Sebas en Wes.

Zie ook:
❯ Erste cultuur-oeuvreprijs Roosendaal voor Wim Schütz

Online-uitzending terugkijken: