web analytics

Chanteymen zingt uit volle borst in Nispen (13 aug)

Het shantykoor Chanteymen uit Roosendaal treedt zondagmiddag 13 augustus op in het openluchttheater in Nispen. Dat gebeurt op een muziekmiddag die om twee uur begint en waarop ook de Koninklijke Accordeonvereniging Hoger Streven uit Essen speelt. Het Roosendaalse koor zingt na de pauze.

Chanteymen is in 2015 opgericht en heeft momenteel 29 nummers op het repertoire staan. Een shantykoor bestaat in principe alleen uit mannenstemmen. Aan het roer en in de muzikale begeleiding zijn tegenwoordig wel vrouwen te vinden.

‘De zeemannen, die van oudsher op de zeilschepen werkten, moesten heel vaak dezelfde handelingen doen: de zeilen hijsen, de zeilen strijken; het anker lichten of de masten opzetten. Dat was zwaar en eentonig werk en daarom zongen ze daar ritmische liedjes bij. Door het herhalen van een bepaalde zin in een bepaald ritme leek het werk lichter. Die liedjes zijn shanties genoemd’, legt Chanteymen op zijn website uit. Met de komst van de stoomschepen verdwenen de zeilschepen. Maar tal van koren weten de liedjes levend te houden.

De muziekmiddag wordt geopend door de Koninklijke Accordeonvereniging Hoger Streven uit Essen, die al bijna 72 jaar bestaat en nog altijd energiek en opgewekt klinkt. Na het succesvolle optreden van vorig jaar, is het gezelschap bestaande uit minimaal 15 accordeonisten, een slagwerker, twee gitaristen en drie keyboarders, wederom te gast in het openluchttheater van Nispen.
Het programma wordt ‘vrolijk en gevarieerd’. Het gezelschap komt juist terug van een concertreis langs de Costa Brava in Spanje.

Bij onverhoopt slecht weer gaat de muzikale middag door in de kerk van Nispen. Aanvang 14:00 uur, kassa open vanaf 13:30 uur.

❯ Website Openluchttheater Nispen
❯ Website Chanteymen