web analytics

Buurtgezinnen.nl ook in Roosendaal actief

Overbelaste gezinnen in Roosendaal kunnen voortaan een beroep doen op Buurtgezinnen.nl, een onafhankelijke stichting die in ruim 25 gemeenten in heel Nederland opvoedondersteuning biedt aan overbelaste gezinnen. Buurtgezinnen.nl koppelt vraaggezinnen aan steungezinnen. Miranda van Houwelingen is sinds juni namens Buurtgezinnen.nl in Roosendaal actief.

Zij vertelt: “Gezinnen die behoefte hebben aan ondersteuning (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders met een warm hart die bereid zijn iets voor een kind van een ander te betekenen. Zij ontlasten het vraaggezin door te ondersteunen bij de opvoeding. Onder begeleiding van Buurtgezinnen maken vraag- en steungezin afspraken over de inhoud van de ondersteuning. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken”.

Voorbeelden
“Die ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond op te vangen of een rustige huiswerkplek te bieden. Maar ook een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of meedenken over de schoolkeuze. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd.”

Warme fijne jeugd
“Je gunt ieder kind een warme en fijne jeugd”, vindt wethouder René van Ginderen: “Ook in Roosendaal wonen gezinnen die het zwaar hebben. Het zijn vaak alleenstaande ouders met meerdere kinderen of kinderen met een beperking. Maar natuurlijk ook binnen vluchtelingengezinnen. De problemen gaan vaak samen met weinig financiële middelen en/of een beperkt eigen sociaal netwerk. Problemen binnen het gezinnen stapelen zich soms op. Dan kan het te veel worden en blijft er weinig tijd en aandacht over voor de kinderen. Dit kan dan gevolgen hebben voor hun groei en ontwikkeling en soms zelfs ook voor hun veiligheid.

Veilig opgroeien
“Samen met Buurtgezinnen.nl wil de gemeente er voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. Het liefst in hun eigen gezin en door elkaar te helpen voorkom je dat er professionele hulp moet worden ingeschakeld. En voor veel ouders geldt dat wanneer het met de kinderen goed gaat, het met hen ook goed gaat.”

Aanmelden
Wie zich wil aanmelden als steun- of vraaggezin, kan een mail sturen naar miranda@buurtgezinnen.nl. Bij haar kan ook een exemplaar worden opgevraagd van het boekje “Opvoeden doen we samen”. Meer informatie is te vinden op de website Buurtgezinnen.nl of de Facebookpagina Buurtgezinnen.nl in Roosendaal.