web analytics

Burgemeester reikt VN-draaginsignes uit aan negen veteranen

Burgemeester Jacques Niederer heeft donderdagavond 26 oktober draaginsignes uitgereikt aan negen Roosendaalse veteranen die deelgenomen hebben aan VN-missies en waarvoor in 1988 de Nobelprijs is verleend. Dat gebeurde voor aanvang van het Vrijheidsconcert in De Kring.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West- Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).

Op 10 december 1988 is de Nobelprijs voor de vrede toegekend aan de vredesmachten van de Verenigde Naties voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. De Nobelprijs is uitgereikt aan de Verenigde Naties en niet aan individuele personen.

Met de instelling in 2015 van het draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’ geeft de minister van Defensie tastbaar uitdrukking aan de erkenning van en waardering voor circa 9.000 (oud-) militairen die namens Nederland als ‘blauwhelmen’ hebben deelgenomen aan VN-missies.

De gemeente Roosendaal geeft met de uitreiking gehoor aan het verzoek van de minister om deze insignes uit te reiken aan negen veteranen die in Roosendaal wonen en hebben aangegeven dat ze het
insigne graag persoonlijk uitgereikt willen krijgen.