web analytics

BSC omarmt meidenvoetbal met succes

Voetbalclub BSC uit Roosendaal is in korte tijd enorm gegroeid in het meidenvoetbal. Tot vorig jaar lag het accent bij het vrouwenvoetbal van de club op Sportpark Vierhoeven vooral op vrouwenteams, zeg speelsters vanaf een jaar of 18. In 2018 is ook met voetbal voor jonge meiden begonnen. Het levert BSC veel nieuwe leden op. ‘Onlangs hebben we de 80ste speelster begroet. BSC-meidenvoetbal is definitief op de kaart gezet’, meldt de club in de digitale nieuwsbrief van november. De ambities gaan verder!

Naar 100 meiden
‘BSC-meidenvoetbal wil dit jaar seizoen verder groeien tot ongeveer 100 meiden, met minimaal twee teams per leeftijdscategorie’, meldt Marc Gabriëls in de nieuwsbrief. In april 2018 organiseerden de BSC-dames een eerste open training voor meisjes. Er kwamen 22 meiden op af. Eind mei was de groep intussen voldoende gegroeid om twee meidenteams op te richten: MO11 en MO15. Het BSC-meidenvoetbal was geboren.

In de competitie
In de nu lopende competitie doen intussen al vijf meidenteams mee: 1x MO15, 2 teams MO13 en 2 teams MO11. Dat worden er dus meer. Jeugdleden spelen ook al een rol bij het vrouwenvoetbal: in de wedstrijden van het eerste vrouwenteam opent een pupil van de week de wedstrijd en zorgen ballenmeisjes ervoor dat de vaart in het spel blijft, door steeds een bal beschikbaar te hebben als de bal uit het veld raakt. En de vrouwen helpen op hun beurt weer bij de trainingen. ‘Een goede formule. De BSC-meiden zijn immers de BSC-dames van de toekomst’.

Meiden-community
Een eigen meiden-community met een groot groepsgevoel staat Gabriëls voor ogen om de meidentak te onderscheiden van jongensvoetbal. En natuurlijk moet alles goed en duidelijk geregeld worden. Zoals uitrusting, trainers, leiders, kleding en communicatie. ‘Dat vinden de ouders fijn, maar ook de meiden zelf. De prestaties en plezier komen dan vanzelf’. Een voorbeeld heeft Gabriëls voor handen: het MO11-team, dat in 2018 al kampioen werd.

Kamp/toernooi
Twee items voor de nabije toekomst zijn – ‘als kers op de taart’ – een heus meidenvoetbal kamp/toernooi in het voorjaar, dat een onvergetelijke gebeurtenis moet worden voor de meiden en werken aan kwaliteit, om met een aantal teams in de hoogste klasse te kunnen uitkomen. ‘Het eerste begin is gemaakt. De MO13-1 selectie neemt sinds het begin van dit seizoen als eerste meidenteam als proef deel aan de speciale BSC Soccer Academy.

Vanzelfsprekend
Het artikel in de nieuwsbrief wordt afgesloten met vraag wanneer voor Gabriëls de langetermijnmissie is geslaagd. Het antwoord: ‘Als op zekere dag geen enkele ouder zich meer afvraagt bij welke club de dochter zal gaan spelen. ‘Dat is vanzelfspreken bij BSC, want daar spelen toch net zoveel meiden als jongens?…’

Foto boven: De twee teams MO13, 2 van de 5 meidenteams van BSC die in deze competitie meedoen. (Foto BSC)

Roosendaalse meidenteams en vrouwenteams nu in de competitie:
– rkvv Roosendaal: 1x MO19, 1x MO17, 2x MO15, 1x MO13 (+2 vrouwenteams)
– BSC: 1x MO15, 2x MO13, 2x MO11 (+2 vrouwenteams)
– DVO’60: 1x MO19 (+1 vrouwenteam)
– Cluzona: 1x MO15, 1x MO11 (+1 vrouwenteam)
– NSV: 1x MO15, 1x MO11 (+1 vrouwenteam)
– Rimboe: (1 vrouwenteams)
– HSC’28:(1 vrouwenteam)
– FC Moerstraten: (1 vrouwenteam)
– Alliance: geen meiden/vrouwenteam
– RBC: geen meiden/vrouwenteam
Meiden/vrouwenvoetbal op roosendalopinternet.nl
De nieuwssite roosendaalopinternet.nl besteedt al enkele jaren uitgebreide aandacht aan het meiden/vrouwenvoetbal in de gemeente Roosendaal, met wekelijks een programma- en uitslagenpagina en geregeld foto-albums van wedstrijden.

 

❯ Website BSC
❯ Nieuwsbrief BSC (pdf)