web analytics

Bredere aanpak ‘Doe je mee, fit is oké’ in Roosendaal

De JOGG-aanpak (Jongeren op Gezond Gewicht) draait nu een aantal jaar op volle toeren in Roosendaal onder de vlag van ‘Doe je mee, fit is oké!’ Waar de prioriteit de eerste jaren lag in de wijk Kalsdonk, wordt de beweging nu breder getrokken. Alle instanties, scholen, bedrijven die een rol spelen in de leefomgeving van kinderen, zijn een potentiele ‘Doe je mee’ sponsor of partner. JOGG-regisseur Meike van Wezel hoopt op veel reacties.

Landelijk gezien heeft 1 op de 6 á 7 kinderen overgewicht, dat is 15%. In Roosendaal is dat niet anders. In een aantal wijken ligt het percentage zelfs op 21%. Daarom heeft de gemeente Roosendaal een aantal jaar geleden de JOGG-aanpak ingezet. Het doel hiervan is om een leefomgeving voor kinderen te creëren waarin een gezonde leefstijl en voldoende bewegen de normaalste zaak van de wereld zijn. Zo kan op langere termijn het overgewicht terug gedrongen worden en een gezonde toekomst gecreëerd worden voor de kinderen van nu en de komende generaties.

Kalsdonk
‘Doe je mee, fit is oké!’ is drie jaar geleden in de wijk Kalsdonk gestart. Daar zijn mooie dingen gerealiseerd, zoals een veel gebruikt watertappunt, de eerste Gezonde School in Roosendaal, gezamenlijke gezonde afspraken binnen de Brede school, start van Cool 2B fit voor kinderen met overgewicht, Kinderresto van Harte en nog veel meer.

fitHet is nu tijd om alle goede initiatieven verder uit te zetten binnen andere wijken van Roosendaal. Gezond eten en voldoende bewegen zijn aan de orde van de dag. Scholen, bedrijven, supermarkten, verenigingen en andere instanties worden zich ook steeds bewuster van het belang van een gezondeleefomgeving voor o.a. kinderen.

‘Hoe realiseren we een gezonde sportkantine?’, ‘Hoe krijgen we ons personeel vitaler’, ‘Hoe gaan we water drinken introduceren op school?’, ‘Hoe kunnen we de pauzes beter benutten met beweegactiviteiten?’ “Met al deze vraagstukken kunnen wij ondersteuning bieden. Wij brengen partners samen die goede ideeën hebben, wij ondersteunen waar onze hulp nodig is en we haken op een gezonde manier aan bij evenementen en initiatieven die al actief zijn”, aldus Meike van Wezel.

Jaarkalender
‘Doe je mee’ heeft een gezonde jaarkalender waar elke maand een thema centraal staat. In september is dat het thema ‘bewegen’ en in oktober ‘fruit’. ‘Heeft jouw school, bedrijf, organisatie,
buurt een mooi initiatief dat zeker het vermelden waard is of heb je een idee? Laat het ons dan weten. De initiatieven zijn terug te vinden op Facebook of via onze website www.jogg-
roosendaal.nl’

JOGG-regisseur: Meike van Wezel is bereikbaar via 06-14630583 en via mail: m.vanwezel@ssnb.nl.

❯ Jogg Roosendaal op Twitter