web analytics

Bravis ziekenhuis krijgt moderne hybride OK

Het operatiekamercomplex (OK) van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom wordt uitgebreid met een hybride OK. Een hybride OK is een klassieke steriele operatiekamer gecombineerd met ingebouwd hightech röntgenapparatuur. Dat maakt deze OK geschikt voor vrijwel alle soorten ingrepen; van minimaal-invasieve (sleutelgatchirurgie) tot traumachirurgie, in sommige gevallen zelfs tegelijkertijd. De verbouwing van OK 1 tot hybride OK is naar verwachting halverwege maart afgrond.

‘Waar patiënten voor hun operatie vaak eerst gezien moeten worden op de afdeling radiologie, kunnen de radioloog, chirurg en het OK-team in een hybride OK samen aan de operatietafel staan. Met behulp van (röntgen)apparatuur kijken zij tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt. Dit gebeurde in het verleden ook, maar in vergelijking met de huidige OK hebben zij veel beter, groter en gedetailleerder beeld. Dat maakt dat de samenwerking tussen chirurg, radioloog en het OK-team in de hybride OK wordt geoptimaliseerd’, aldus het ziekenhuis.

Voordelen patiënt

De voordelen voor de patiënt zijn groot. ‘Door het verbeterde beeld kan een ingreep nauwkeuriger in kaart worden gebracht en tussentijds worden gecontroleerd. Dit zorgt voor minder belastende operaties voor de patiënt. Ook kan het gepaard gaan met minder complicaties en een sneller herstel. De hybride operatiekamer biedt ruimte voor innovatieve en complexe sleutelgat chirurgie met verbetering van de kwaliteit en behoud van zorg in de regio: “Met de komst van de hybride OK gaan we mee met de nieuwste ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat vaatchirurgie in Bravis toekomstbestendig is’zegt vaatchirurg Jeroen Diks.

Vaatchirurgen
Vaatchirurgen en interventieradiologen zullen met name gebruik maken van de hybride OK. Zij zijn gecertificeerd om deze behandelingen uit te voe­ren. Naast het aanwezige OK-team wordt elke interventie uitgevoerd met de assistentie van een gespecialiseerde röntgenlaborant. Als er geen vaatchirurgische ingrepen zijn is de OK tevens inzetbaar voor overige ingrepen.

Complexe ingreep
Zorgmanager OK/CSA, William Minderhoud geeft aan dat de verbouwing een complexe ingreep is. In Bergen op Zoom zijn acht operatiekamers. “OK 1 ligt in het hart van het OK complex. Om de andere operatiekamers te bereiken, zal je altijd OK 1 moeten passeren, ook tijdens de verbouwing.” De hybride OK kan naar verwachting op 16 maart 2020 in gebruik genomen worden “In de tussentijd blijven de overige operatiekamers gewoon in gebruik”, aldus William.

Verhuizing naar nieuwbouw

In het bouwplan is rekening gehouden met de mogelijkheid om apparatuur van de hybride OK mee te nemen naar de toekomstige nieuwbouwlocatie van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal.

Foto boven: Een impressie van de hybride OK. (Bron: Philips)