web analytics

Bravis Vriendenstichting zorgt voor extra’s voor patiënten

De afgelopen maanden heeft de Vriendenstichting van het Bravis ziekenhuis opnieuw veel voorzieningen ten gunste van patiënten kunnen realiseren. De stichting ontvangt donaties van bedrijven, particulieren of goede-doelenorganisaties, waarmee zij deze kan financieren.

De Vriendenstichting vroeg in het voorjaar aan het Bravispersoneel om projecten aan te dragen die niet uit het gewone budget betaald kunnen worden; projecten die kunnen bijdragen aan een zo prettig mogelijk verblijf in het ziekenhuis. Van de vele initiatieven die werden aangedragen, zijn inmiddels enkele gerealiseerd.

Fietsen op de afdeling Dialyse
De afdeling Dialyse beschikt sinds kort over Silverfit Mile, een digitaal fietsprogramma voor hemodialysepatiënten. Jolanda Vermeulen (maatschappelijk werkster) is erg blij met de Silverfit Mile: “We hebben op de afdeling al een fiets, waarmee patiënten kunnen fietsen tijdens het dialyseren. Maar met een beeldscherm erbij wordt het nog leuker. Patiënten kunnen nu interactieve fietstochten maken: diverse routes in binnen- en buitenland fietsen, door de stad, vrije natuur en op bijzondere locaties, bijvoorbeeld Schiphol of de dierentuin. Op deze manier worden de dialysepatiënten nog meer gestimuleerd om te bewegen.”

Door het bewegen gaat de tijd ook sneller. Sommige patiënten komen driemaal in de week gemiddeld 4 uur per keer naar de afdeling. Dan is het fijn om wat afleiding te hebben.

Revalideren met de iPad
De afdeling Revalidatie / acute Neurologie ontving uit handen van Stichting Vrienden drie iPads voor het project ‘Revalideren met de iPad’. Een digitaal programma helpt bij de revalidatie en draagt bij aan het herstelproces. Vooral voor patiënten die na een beroerte (CVA) een intensieve therapie volgen, biedt een iPad ondersteuning bij het sneller verbeteren van de Algemene Dagelijkse Levensbehoeften (ADL), zoals lopen, aankleden, wassen, koken en doen van huishoudelijke activiteiten.
Door de gift van de Vriendenstichting kan de afdeling nu dagelijks een iPad-groep starten met CVA-patiënten. Onder toezicht van een therapeut en een verpleegkundige oefenen patiënten 30 minuten met op maat gekozen oefeningen op de iPad.

Communiceren met de IPad
Een ander voorstel dat onlangs is gehonoreerd door Stichting Vrienden, is de schenking van 6 iPad’s aan de afdeling intensive Care (IC). Op de iPad’s is een app gezet waarmee IC- patiënten die aan de beademing liggen kunnen communiceren. Zij kunnen vaak niet praten.
“Via de app kunnen patiënten op plaatjes aangeven of ze bang of benauwd zijn of dorst hebben. Maar ook wat ze willen drinken of hoeveel pijn ze hebben en wat voor een soort pijn’’, legt Annemieke Vervuren, teamleider IC uit.

Oplaadstation telefoons
Een ander project is oplaadstations voor mobiele telefoons bij de Spoedeisende hulp (SEH). Bezoekers en patiënten kunnen gebruikmaken van een Charge to go, een oplaadstation voor mobiele telefoons. Op beide SEH’s (Roosendaal en Bergen op Zoom) is een laadstation geplaatst met vier lockers voor verschillende mobiele telefoons.
Binnen 30 minuten is de telefoon opgeladen. Smartphones zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met het leven van mensen en juist op de SEH is het voor patiënten en familieleden belangrijk om online bereikbaar te zijn. Een (bijna) lege telefoon is nu geen probleem meer.

Op Roosendaals Treffen
Wie meer wil weten over Stichting Vrienden of een goed idee voor een project heeft, kan zondag 29 september bij het evenement Roosendaals Treffen de Vrienden van Bravis vinden op standnummer A36, aan de Dominéstraat. Daan kan ook een eenmalige donatie worden gedaan. Voor een bedrag van € 10,- krijgt men een Vrienden-van-Bravis-knuffelbeertje. Voor elke donatie krijgen afdelingen waar kinderen worden behandeld eenzelfde beertje.

De knuffels worden in het ziekenhuis aan kinderen aangeboden als troost en afleiding. In de afgelopen jaren zijn op deze manier diverse afdelingen voorzien van een voorraad beertjes. Na Roosendaals Treffen maakt de vriendenstichting bekend welke ziekenhuisafdeling hiervoor dit keer in aanmerking komt.

❯ Meer op website Vrienden van Bravis ziekenhuis