web analytics

Bravis brengt de zorg voor kinderen met Down samen

Aanstaande zondag (21 maart) is het Wereld Downsyndroom Dag. Voor kinderen met Down speelt ziekenhuis Bravis in wijde omgeving een belangrijke rol, want Bravis is het enige ziekenhuis met een Downpoli in Zuidwest-Brabant. Hierdoor worden er op de Downpoli van Bravis ook kinderen van andere ziekenhuizen ontvangen.

Kinderen met het Downsyndroom moeten vaak meerdere specialisten en therapeuten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan een kinderrevalidatiearts, oogarts, kinderarts of logopedist. Op de Downpoli van het Bravis ziekenhuis worden al deze afspraken gebundeld in één ochtend. “We bewandelen dit pad echt samen. Geen tien losse afspraken, maar één”, vertelt Marieke Schreuders, teamleider kinderrevalidatie, trots.

Intensieve samenwerking
Op de Downpoli wordt een kind gezien door een kinderrevalidatiearts, kinderarts, oogarts, logopedist, maatschappelijk werker, ergotherapeut, kinderfysiotherapeut, KNO-arts en indien nodig, een diëtist. Doordat al deze afspraken gebundeld zijn, hoeft een kind maar één ochtend naar het ziekenhuis te komen voor zijn of haar controles. Aan het eind van die ochtend komen alle specialisten en therapeuten bij elkaar om hun bevindingen met elkaar te delen. Al deze bevindingen worden gebundeld tot één plan, dat ouders binnen een week ontvangen. De reacties van ouders en de specialisten zijn erg positief. “Het is zo fijn dat we dit gezamenlijk kunnen aanvliegen. Op de Downpoli brengen we de zorg echt samen.” zegt Marieke enthousiast.

Zorg dichtbij huis
Bravis is het enige ziekenhuis met een Downpoli in Zuidwest-Brabant. Hierdoor worden er op de Downpoli van Bravis ook kinderen van andere ziekenhuizen ontvangen. Wanneer er na het bezoek aan de Downpoli een verder behandeling wordt geadviseerd, hoeft dat zeker niet altijd in het Bravis ziekenhuis plaats te vinden. “We kijken echt hoe we de zorg dicht naar het kind kunnen brengen, denk bijvoorbeeld aan de 1e lijn of aan de school van het kind. Dat vinden we belangrijk.”, vertelt Leonie. “Zo blijft de zorg voor het kind in een voor hem of haar vertrouwde omgeving en scheelt het soms een hoop reistijd.

Foto boven: Bravis is het enige ziekenhuis met een Downpoli in Zuidwest-Brabant. Hierdoor worden er op de Downpoli van Bravis ook kinderen van andere ziekenhuizen ontvangen.(Foto Bravis)