web analytics

Boek ‘Polar Bears in Nispen en Roosendaal’ geeft beeld van de bevrijding

Burgemeester Han van Midden heeft maandagmiddag 4 mei in het Tongerlohuys het eerste exemplaar ontvangen van het boek ‘Polar Bears in Nispen en Roosendaal’ van Robert Catsburg. De historicus geeft daarin een gedetailleerd beeld van de bevrijding van West-Brabant in oktober 1944. Het boek is te bestellen bij het Tongerlohuys en ook te koop in Het Verboden Rijk.

Het boek gaat over Operation Thruster, een periode van zes dagen waarbij Nispen en vervolgens ook Roosendaal werd bevrijd door de Polar Bears. Van de Polar Bears is een monement op het Kadeplein geplaatst. De bevrijding verliep moeizaam, zo is te lezen in het boek. Volgens Robert Catsburg heeft dat alles te maken met het feit dat de Duitsers inmiddels extreem ervaren waren en dat de Engelsen uiterst voorzichtig te werk wilden gaan.

Teruggedrongen
Het lukt de Duitsers in eerste instantie zelfs om de Engelsen een stuk terug te dringen. In de meeste officiële documenten wordt daar niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Het zijn juist deze details die het boek van Robert Catsburg zo volledig maken. Eerder schreef de historicus al boeken over de bevrijding van Steenbergen en Welberg en de slagen om Bergen op Zoom, Wouw en Tholen.

Voorwoord
In het boek staat een voorwoord van burgemeester Han van Midden die het eerste exemplaar op 4 mei ontving in het Tongerlohuys tijdens een ‘anderhalve meter overhandiging’.
Het 140 pagina’s tellende boek kost e kunt jouw exemplaar reserveren via info@tongerlohuys.nl. Het 140 pagina’s tellende boek kost € 19,95 en is te reserveren via info@tongerlohuys.nl en te koop bij Het Verboden Rijk in de Passage.

Foto boven: Burgemeester Han van Midden krigt het eerste exemplaar van het boek ‘Polar Bears in Nispen en Roosendaal’ van auteur Robert Catsburg.