web analytics

Blauw-Wit Heren1 wint bloedstollende West-Brabantse basketballderby

Afgelopen zaterdag 6 april kwamen de basketballers van Blauw-Wit weer in actie. Het seizoen loopt op z’n eind. Enkele teams kwamen voor het laatst in actie. Voor enkele teams is de eindklassering al duidelijk: kampioenschap voor MannenU20-1 en U12-1 en U12-2. Voor Heren1 was het erop of eronder in de derby tegen WBB Giants in Bergen op Zoom. Bij verlies zou degradatie uit de landelijke 1e divisie voor Roosendalers bijna onvermijdelijk zijn. Ze wonnen de superspannende wedstrijd! Maar de directe concurrent ook, dus handhaving is nog niet helemaal zeker.

U12-1 speelde op zaterdagochtend in Rosmalen tegen Black Eagles. Vorige week hadden ze even een off-day, dus nu moest de focus liggen op defence. Ze speelden in de eerste kwarten bij vlagen verzorgd basketball en namen een ruime voorsprong. In de 2e helft speelden ze soms wat te gehaast, maar ze zorgden er wel voor dat de defence gesloten bleef en er werden weinig tegenscores toegestaan. Een goede winst, 32-72 en daarmee is U12-1 nu echt kampioen!

MixedU10 reisde met slechts 2 wisselspelers af naar Den Bosch om het daar op te nemen tegen directe concurrent EBBC. Thuis won Blauw-Wit eenvoudig met 72-22, dus eigenlijk wel vreemd om te zien dat ze boven Blauw-Wit in de competitie stonden. De thuisploeg was compleet met 12 man en dat betekende dat Blauw-Wit veel strijd moest gaan leveren. Maar geen nood: rustig opgestart en vanaf het begin controleerde Blauw-Wit de wedstrijd en had EBBC het nakijken. Het trainen op fundamentals en transitie wierp duidelijk z’n vruchten af: Blauw-Wit schakelde veel sneller dan de tegenstanders. Dus ook hier een mooie winst: 29-56.

MannenU18 kwam in actie in Etten-Leur tegen ELBC. Het eerste kwart gingen de scores om en om, evenals de voorsprong die niet meer dan een punt of 2 bedroeg. Aan het eind van het eerste kwart wisten de Roosendalers een gaatje te slaan van 5 punten, wat ze in het tweede kwart verder uitbouwden tot liefst 15 punten. Maar na rust schakelde ELBC over op een zone-verdediging en het lukte Blauw-Wit enige tijd niet om daar adequate aanval tegen te spelen: schoten vielen niet, passes werden onderschept, en de omschakeling naar verdediging ging te langzaam, waardoor ELBC snel weer naderde en gelijkmaakte eind derde kwart. In het laatste kwart lukte het Blauw-Wit om gebruik te maken van gaatjes in de ELBC verdediging maar de eigen verdediging was ook niet altijd scherp en scores vielen opnieuw om en om, bij een kleine voorsprong van ELBC. In de slotfase lukte het Blauw-Wit niet om gelijk te maken en de winst 64-57 bleef in Etten-Leur.

Ook U14-3 speelde in Etten-Leur tegen ELBC, hun allerlaatste wedstrijd van het seizoen. De Roosendalers staan 3e in de competitie en thuisploeg 5e. Een win of verlies zou daar geen verandering meer in brengen. Toch gingen ze weer voor een win. Alle spelers konden goed rouleren en iedereen kreeg gelijke kansen. Bij Blauw-Wit ging het net even wat feller en scores vielen gemakkelijk. Met niet heel veel moeite wonnen ze de wedstrijd met ruime cijfers: 42-101.

MixedU12-2 ging op bezoek bij Eastwood Tigers in Oosterhout. Met de kampioenstitel al op zak leek het erop dat ze niet meer zo nodig hoefden en er was weinig pit. Er werd wat slordig en te individueel gebasketbald en de thuisploeg profiteerde daarvan en won: 43-33.

VrouwenU16-2 ging naar Souburg om tegen de plaatselijke BV aan te treden. Deze keer waren de Roosendaalse dames zonder wissels, maar in de vertrouwde opstelling. De boodschap waarmee ze het veld in gingen: vooral lol hebben en genieten van het spelletje. Met deze instelling lukte het om een 4-1 voorsprong te bereiken, maar toen ging Souburg los en liep uit naar 16-4. Het tweede kwart liet een vooruitgang zien en Blauw-Wit won het kwart met 9-8. Toen ook het derde kwart in Roosendaals voordeel verliep, 14-11, stonden ze ineens nog maar 6 punten achter. Of dat toen de focus werd verlegd van lol naar resultaat of was het toch de vermoeidheid die ging toeslaan, het vierde kwart ging met 19-2 dik verloren. Eindstand 53-31.

Kampioen MannenU20-1 speelde in Roosendaal ‘uit’ tegen Blauw-Wit MannenU20-2. Opdracht aan de MannenU20-1 was om snel druk te zetten en afstand te creëren. Dat lukte de eerste kwarten goed en via kwartscores van 11-34 en 11-37 stonden ze dan ook ruim voor bij rust. Veel breaks, rake 3punters en mooi samenspel maakten het gemakkelijk. Na rust hadden ze toch wat meer moeite tegen de zoneverdediging waarop MannenU20-2 was overgegaan (en die ze heel verdienstelijk speelden) en bovendien vergaten ze strak te verdedigen en MannenU20-2 profiteerde daar enkele keren goed van. Maar via 11-26 en 19-24 werd het uiteindelijk een ruime winst voor U20-1: 52-121. Ongeslagen kampioen U20-1 kan terugkijken op een gemakkelijke 2e competitiehelft. U20-2 kan nog 3e worden door volgende week in Breda te winnen met meer dan 3 punten verschil.

MixedU14-2 speelde thuis tegen de nummer 1 WBB Giants uit Bergen op Zoom. Na het onnodig dikke verlies van Souburg, moesten ze laten zien dat ze echt wel kunnen basketballen. Al vanaf de eerste minuut speelden ze fel en stond de Roosendaalse defense heel sterk. Het ging bijna de hele game gelijk op, doordat Blauw-Wit in offence nog veel kansen liet liggen. Maar in het derde kwart pakten ze een kleine voorsprong en kwam het besef dat ze de winst konden pakken. Met keihard werken wonnen ze uiteindelijk zelfs ruim met 78-57.

MannenU16-2 speelde een thuiswedstrijd tegen Simple Dribble uit Steenbergen. Ze namen vanaf tip-off meteen de leiding en bouwden dat verder goed uit. Een redelijk eenvoudige win waarbij ze vooral konden werken aan de eigen verschillende aanvalsspelletjes. Eindstand 68-24.

VrouwenU16-1 speelde de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen EBBC. Vanaf de eerste seconde was het een spannende wedstrijd met volop strijd. Verdedigend lieten ze soms een steekje vallen, maar de inzet bleef. De scheidsrechters floten veel, waardoor sommigen in foutenlast kwamen. Toch bleven ze hard werken maar helaas trokken de Blauw-Wit meiden (net) aan het kortste eind. Eindstand 61-66.

Klapper van de week was de derby tussen Blauw-Wit Heren1 en WBB Giants in Bergen op Zoom. In een met supporters van beide teams afgeladen Bergse sporthal, gaven beide teams elkaar weinig toe. Maar een sterk spelend Blauw-Wit opende de score en nam gestaag een punt of 10 voorsprong met sterke inside acties en een enkele spetterende dunk.
 
Het eerste kwart 8-16. Beide teams kennen elkaar door en door, en een felle defense zorgde er aan beide kanten voor dat regulier veel scorende spelers aardig uit de wedstrijd werden gehouden. Blauw-Wit had er op gerekend en de andere spelers konden dat met goed teamspel oplossen. Toch kwam WBB Giants in het tweede kwart weer langszij met liefst een 11-0 run. Ruststand 33-32.
 
Na rust bleven de scores om en om vallen en de voorsprong wisselde bijna even zo vaak. Blauw-Wit pakte soms een punt of 5 voorsprong, maar dan weer WBB Giants 1 punt en dat ging verschillende keren zo. Ze gingen het laatste kwart in bij 44-43. Spannend bleef het tot het eind, waarin de wedstrijd door Blauw-Wit werd beslist door slim gebruik te maken van de foutenlast en koelbloedig binnengooien van vrije worpen. Eindstand 54-60.
 
Het degradatiespook is echter nog niet weg want door onverwachte winst van concurrent Binnenland komt het voor Blauw-Wit alsnog aan op de komende wedstrijd tegen nummer 5 Attacus uit Veghel. Wellicht kan Blauw-Wit ook dan zorgen voor een stunt.


Programma
Uitwedstrijden vrijdag 12 april

BBF MIGLIORE Mannen U16 1 Blauw-Wit Mannen U16 2 Rijen
BBF MIGLIORE Gemengd U14 1 Blauw-Wit Gemengd U14 2 Rijen
Uitwedstrijden zaterdag 13 april
Barons Mannen U20 1 Blauw-Wit Mannen U20 2 Breda
Goba Vrouwen U16 1 Blauw Wit Vrouwen U16 1 Gorinchem
Thuiswedstrijden in Sporthal In De Roos zaterdag 13 april
13:00 Blauw-Wit Mannen U18 1 Jumping Giants Mannen U18 1
13:00 Blauw-Wit Gemengd U10 1 Goba Gemengd U10 1
14:45 Blauw Wit Vrouwen U16 2 Barons Vrouwen U16 1
14:45 Blauw-Wit Gemengd U12 2 B.C. Virtus Gemengd U12 1
16:30 Blauw-Wit Mannen U14 1 Woodpeckers Mannen U14 1
16:30 Blauw-Wit Gemengd U12 1 WBB Giants Gemengd U12 1
18:45 Blauw-Wit Mannen U16 1 The Black Eagles Mannen U16 1
20:45 Blauw-Wit Mannen Senioren 1 Attacus Mannen Senioren 1

❯ Website Basketball Blauw-Wit Roosendaal