web analytics

Beleid gemeente: ‘Bestaanszekerheid voor iedereen in Roosendaal verbeteren’

Deze week geeft wethouder Klaar Koenraad de aftrap voor een aantal initiatieven om bestaanszekerheid voor Roosendalers met een kleine portemonnee te vergroten. Zo is de officiële aftrap van Quiet Roosendaal, wordt het manifest ‘Geen Roosendaler meer in armoede’ breed onder de aandacht gebracht, is een nieuwe partner bekendgemaakt voor de uitvoering van het Roosendaals Jeugdontbijt, en is een overzicht gemaakt met beschikbare regelingen voor ondernemers met en zonder personeel die geldzorgen hebben.

Wethouder Koenraad: “Het is belangrijk dat iedereen in Roosendaal voldoende kansen krijgt om mee te doen in onze samenleving. Niemand zou beperkt mogen worden door structureel geldgebrek of schulden. Daarvoor leven we in een té welvarend land.”

Quiet Roosendaal
Mede daarom is in Quiet Roosendaal opgericht met hulp van de gemeente. Quiet Roosendaal is de 11e Quiet community die is opgericht. Het doel is om op lokaal niveau solidariteit te stimuleren en saamhorigheid te kweken bij de aanpak van armoede. Sponsors, veelal lokale ondernemers, leveren een kleine inspanning of een bijdrage in geld of goederen en geven op die manier mensen in een armoedesituatie het signaal dat ze gezien worden. Dat er begrip is voor hun problemen.

Geluksmomenten

In Roosendaal gaat Karin Bruijnincx de Quiet-kar trekken: ”Onze ‘members’ -mensen die het niet breed hebben- krijgen zonder enige tegenprestatie bijvoorbeeld een gratis fietsreparatie, kaartjes voor een evenement of voorstelling, een keertje uit eten of een kinderfeestje. Alleen als het weer mag natuurlijk, na deze vervelende lockdown-periode. Onze sponsors geven onze members deze geluksmomenten en verzachten daarmee de armoedesituatie. Daar doen we het voor, samen!”
Karin heeft al contact met een aantal sponsors én met members. Die members heeft ze benaderd door bij de voedselbank mensen aan te spreken die daar kwamen voor ondersteuning. Potentiële members én sponsors kunnen zich melden via karin@quiet.nl

Roosendaals Jeugdontbijt
In het kader van bestaanszekerheid heeft de gemeente voor het project Roosendaals Jeugdontbijt ook een nieuwe uitvoeringspartner gevonden: Social Klus. Wethouder Koenraad: ”Social Klus verzorgt vanaf nu de 40 ontbijtjes voor gezinnen die dat niet kunnen betalen. Om die kinderen toch met een gezond ontbijt de dag te kunnen laten beginnen.”

Filmpje
Verder heeft de gemeente een filmpje gelanceerd op social media waarin het aandacht vraag voor het manifest ‘Geen Roosendaler meer in armoede’. Dat manifest is geïnitieerd en ondertekend door de MEE, WijZijn Traverse, het Werkplein en de gemeente Roosendaal. In het filmpje roepen deze partijen andere organisaties en bedrijven op om het manifest mee te ondertekenen om samen armoede in de gemeente tegen te gaan.
Het manifest is te vinden op https://roosendaal.nl/manifest-geen-roosendaler-meer-armoede.
Ook is een overzicht gemaakt met regelingen en hulp voor zowel zzp’ers als voor ondernemers met personeel met geldzorgen. Dat overzicht is te vinden op www.roosendaal.nl/ondernemen