web analytics

Artisjok: 550 middelbare scholieren snuiven cultuur op (27 mei)

Zo’n 550 derdejaarsleerlingen van de havo- en vwo-scholen sjokken maandag 27 mei door de stad in het kader van het Roosendaalse CKV-festival Artisjok. Ze trekken van workshop naar workshop, maar eerst verzamelen ze zich bij de Kring voor een openingsact. Zo maken ze kennis met cultuur.

De leerlingen snuiven aan het creatief/cultureel aanbod, zoveel mogelijk afkomstig uit de eigen omgeving. Zij hebben zich via de speciale website www.artisjokfestival.nl ingeschreven voor drie verschillende, culturele workshops naar keuze.

Routekaart
Aan de hand van een (door het Roosendaaldse UNITED ontworpen) persoonlijke routekaart van het eigen dagprogramma, gaan de leerlingen op pad naar de locaties van de workshops. Deze bevinden zich vooral in het centrum van de stad, omdat zij zich snel moeten kunnen verplaatsen.

Dynamische dag
Dit jaar komen alle culturele disciplines weer uitgebreid aan bod: beeldende kunst (waaronder architectuur), dans, erfgoed, media (waaronder film), literatuur, muziek en theater. In drie rondes verzorgen 22 verschillende aanbieders een workshop van 45 minuten. Natuurlijk is een grote instelling zoals Bibliotheek VANnU van de partij, maar ook veel kleinere organisaties en zelfstandigen uit de culturele sector leveren een onmisbare bijdrage aan deze dag.

‘Artisjok kan altijd rekenen op een vaste kern van aanbieders die iedere editie weer vol enthousiasme aan de slag gaat met de leerlingen’, meldt CultuurCompaan bij wie de organisatie van de festivaldag ook dit jaar weer in samenwerking met CKV-docenten van de deelnemende scholen in handen is.

Festivalhart
De Kring is het festivalhart van deze editie. Hier verzamelen de 550 leerlingen in de ochtend zich voor een verrassende openingsact, vinden diverse andere programmaonderdelen plaats en leveren de leerlingen als het programma is geëindigd hun routekaart weer in. Aan het eind van de middag vertrekken de leerlingen met flinke culturele bagage weer richting huis.

Veranderd
Vanwege de veranderde inhoud van het vak CKV vond in 2017 Artisjok voor de laatste keer plaats voor vierdejaars leerlingen. ‘Het concept van het festival, het kennismaken met en verkennen van cultureel aanbod, sluit nu beter aan bij derdejaars leerlingen aan het eind van het schooljaar. Zo zijn zij goed voorbereid op de start van het vak CKV in het vierde leerjaar en kunnen zij als vierdeklassers verbreden, verdiepen en verbinden op het gebied van kunst’, aldus CultuurCompaan.