web analytics

Appartementen vervangen het Verkadehuis/Kadehuis op de Kade

De Kade is een van de oudere Roosendaalse straten die langzamerhand een verandering ondergaan. Aan de Kade, vooral bekend van horeca en middenstand, zijn de afgelopen jaren al verscheidene panden afgebroken ten behoeve van appartementen en die trend gaat nog door, zo blijkt uit de aankondiging dat het (kleintheater/grandcafé) Kadehuis niet alleen dicht is, maar ook gesloopt wordt.

Tussen bekende plekken als de Eratozaal en de Veestallen is al een appartementencomplex van drie en vier hoog, dat er dan nog wel door de bouwwijze als vier aparte huizen uitziet, maar dat door brievenbuspanelen toch verraadt dat er 14 en 22 appartementen gehuisvest zijn.

Tegen de vlakte
Daar schuin tegenover op nummer 24 staat het ook bij veel Roosendalers bekende Kadehuis. Dat wil zeggen: nog, want BN De Stem meldde recent dat het pand tegen de vlakte gaat en dat de nieuwe eigenaar er negen appartementen wil laten verrijzen. De naam boven de ingang is al verdwenen, alleen een horecabordje naast de deur en ingdgraveerde tekst in de ramen is nog te zien dat hier het Kadehuis zat. ‘Altijd sfeer en gezellig’ was de leus van het Kadehuis, dat voorheen trouwens Verkadehuis heette en toen helemaal een belangrijk cultureel ontmoetingsplaats was als kleintheater en podiumcafé.

Jazz Podium

Daar waren veel optredens, maar ook (grote) feesten en carnavalsactiviteiten vonden er plaats. Rob de Nijs heeft er niet alleen opgetreden, maar het in zijn lange artistieke loopbaan ook nog een poos gebruikt als repetitieplaats. Ook verscheidene verenigingen zijn in het pand gehuisvest geweest. En het stond een tijd bekend als ‘hét Jazz Podium van West-Brabant’.
Ook heeft het pand een aantal culinaire jaren meegemaakt, toen ‘cultureel entertainer’ Peter Kesseler er zijn stempel op drukte.

Foto boven: Het voormalige Kadehuis tussen twee andere leegstaande panden aan de Kade.

Schuin tegenover het voormalig Kadehuis is al een blok nieuwbouw met appartementen gerealiseerd.