web analytics

47e Gouden Bolhoed voor Ruud van Osta

De 47e Gouden Bolhoed van IQ Aarmoei-nieke is voor Ruud van Osta. Die kreeg hem maandagavond 17 februaari uitgereikt in de kleine zaal van de Kring in Roosendaal tijdens de presentatieavond van het Aarmoei-nieke.

Verbinder
‘De reden van de keuze is dat hij betrokken is bij vele activiteiten voor jong en oud. Daarmee is hij een ware verbinder voor de stad. Dit streeft ook het IQ Aarmoei-nieke na. Daarnaast is hij de eerste hoogheid geweest die in groot prinsenpak naar de presentatieavond van het IQ Aarmoei-nieke gekomen. Een erkenning voor deze unieke avond binnen het Roosendaalse carnaval. Op basis hiervan besloten alle leden van het IQ Aarmoei-nieke deze waardering te uiten en Ruud van Osta de 47ste Gouden Bolhoed te moeten geven’, aldus het Aarmoei-nieke.

Ruud van Osta is een waardige opvolger van Leo van Dongen en gaat nu verder als lid van het college van Gouden Bolhoeddragers.

Politiek
De avond werd bezocht door dik 500 carnavalsvierders die genoten van diverse optredens. De Roosendaalse politieke onderwerpen werden ludiek op de hak genomen. Natuurlijk door de heren van het IQ zelf, door de Kaai als Middenpunt van Roosendaal te benoemen. De burgemeester Han van Midden werd daarom uitgenodigd zijn bestuurszetel te verplaatsen boven Café De Veestallen. Ze boden de burgemeester ook een verhuisdoos aan. Slechts één, want meer zou niet nodig zijn, niet dat ze denken dat de burgemeester niet genoeg spullen zou hebben, maar meer omdat er in de woning niet meer plek zal zijn. ‘Maar U zit dan wel in het Midden van Roosendaal’, zo hielden ze de burgemeester voor.

Sneer
Goudenbolhoeddraagsters Martine van de Kar en Annelieke Danen spraken de burgemeester in het Roosendaals toe waarbij de tekst vertaald werd naar het Nederlands, anders zou hij het niet verstaan. Citymarketing kreeg van Bert Mathijssen een ludieke sneer en ook de wethouders gingen niet vrijuit. Cees Lok was wel de uitverkorenen voor menige opmerking waar het publiek zichtbaar van genoot. Bert Mathijssen vroeg de wethouder Toine Theunis nadrukkelijk om niet naar Bergen te gaan om daar de financiële puinhoop op te ruimen. ‘Stuur Cees Lok dan is hij daar gelijk de beste’, zo sprak hij. Het publiek kwam niet meer bij.

Internationale
Mieke Spekman bracht een prachtig protestlied op de melodie van “De internationale”. Het publiek was aanvankelijk stil, maar zong al snel mee met de pakkende tekst waarbij vleermuizen, de korenwolf en de rugstreeppad voor de nodige bouwplannen roet in het eten gooien.

Samen met de zaal werd met een laser het Middenpunt van Roosendaal nog eens nagemeten. Niemand was verbaasd dat het op de Kaai uitkwam. Het IQ Aarmoei-nieke speelde vele traditionele meezingers, waar het publiek dankbaar gebruik van maakte om hun zangtalenten te tonen.

Foto boven: Ruud van Osta, de 47e Gouden Bolhoeddrager, tijdens zijn dankwoord. Foto Leo de Jager/archief IQ Aarmoei-nieke.