web analytics

11-11 in Roosendaal: van Tullepetaon naar Liedjesfestival

Met het wakker zingen van de Tullepetaon op de Markt en het Liedjesfestival in de Kwakkelkooi wordt maandagavond 11 november het carnaval 2020 ingeluid. Het motto voor dit carnavalsjaar is ‘Draai ’t mar om’. Het wakkerzingen is om 19:33 uur en het Liedjesfestival begint om 20:11 uur.

Vanuit de 3W vertrekt om 19:15 uur de Poorterij van Tullepetaonestad in een grote stoet met muziek en vlaggen naar de Tullepetaon op de Markt vertrekken. Voor wie zich wil aansluiten: vanaf 19:00 uur wordt er verzameld in de Molenstraat.

Boerenraad
Daar niet ver vandaan, in Zeelandia aan de Bloemenmarkt 19, begint om 17:55 uur de protocollaire boerenraadsvergadering. Daar wordt de Boerenraad voor het komend seizoen officieel geïnstalleerd. Ook worden de Oog’eid, Nar en Sjampetter aan de Boerenraad gepresenteerd en zal de Sjampetter de boeren het boerefesoen voorhouden. Alles natuurlijk begeleid door de klanken van onze eigen Ofkapel. Deze bijeenkomst is besloten.

Tullepetaon
‘Wordes wakker, maokt òòns blij. Komd uit oe nest, gij Parelhoen!’ Met die tekst wordt op de Markt de Tullepetaon wakker gezongen. Traditiegetrouw vindt de start van het Tullepetaons carnaval plaats bij het beeld van de Tullepetaon bij de boom op de Markt. Alle Tullepetaonen worden uitgenodigd om de Tullepetaon wakker te zingen voor een nieuw carnavalsseizoen. De voorzitter van de Stichting Carnaval Roosendaal zal onder groots vlaggenvertoon de jaarlijkse proclamaossie voorlezen en wordt daarbij uiteraard begeleid door de leutige muziek van onze Ofkapel. Het officiële tijdstip van deze traditie is 19:33 uur.

Liedjesfestival
En dan begint het tijd te worden voor veel muziek. In de Kwakkelkooi (de Kring) strijden vanaf 20:11 uur verscheidene Tullepetaonse kapellen voor het nieuwe Tullepetaonse carnavalslied. Een vakjury zal alle inzendingen beoordelen en ’s avonds na de bekendmaking van de ‘Oogheid, Nar en Sjampetter, zal de ‘Oogheid het winnende lied bekend maken. De titel zal niet moeilijk te raden zijn (het motto is ‘Draai ’t mar om’), maar de band die het winnende nummer op dat motto heeft gemaakt, is tot dat moment natuurlijk wel een verrassing.
Wie het ook wordt, de data voor de cd-opname en de videoclip liggen al vast: het winnende nummer wordt zondag 8 december opgenomen bij studio Donderslag in de Suite, en de videoclip
wordt zondag 12 januari gemaakt. Waar dat gebeurt, moet nog worden afgesproken.

Foto bovenaan: Het wakker zingen van de Tullepetaon in 2017. Foto Aad Meijer

❯ Meer op website Tullepetaonsnieuws