web analytics

Molenstraat 11: Van kranten tot kamers

Het pand Molenstraat 11 in Roosendaal is bij veel oudere Roosendalers bekend als het voormalig kantoor van Brabants Nieuwsblad. Daar zat ‘de krant’, door sommigen ook wel – onterecht toch?- ‘het sufferdje’ genoemd. Het Brabants Nieuwsblad is daar ‘groot’ geworden, tot in 1998 de fusie met De Stem uit Breda tot stand kwam, ‘de krant’ uit Roosendaal verdween en de naam BN De Stem werd.

In vroegere jaren hingen en lagen in de etalage in de Molenstraat tientallen nieuwsfoto’s uit binnen- en buitenland, die veel bekijks trokken. En op zondagmiddag was het voor de ruiten een drukte van belang met voetballiefhebbers die hier de voetbaluitslagen afwachtten. Daar was een speciale uitslagenservice voor in het leven geroepen.

Bij verkiezingen was het niet anders. Drommen mensen stonden te wachten tot de redactie de eerste uitslagen tegen de ruiten hingen. Zoals hieronder op het fotootje uit 1974/1975.
De krant was aanvankelijk van uitgeverij Van Poll, die in de Molenstraat ook de buurpanden op nummer 7 en 9 in gebruik had, met daarachter hallen voor drukpersen. De hal voor de krantenpers stond helemaal achteraan, aan de Kloosterstraat. Die drukkerij werd in 1997 afgebroken, en er werd een appartementencomplex gebouwd.

Na het vertrek van Brabants Nieuwsblad heeft ‘nummer 11’ nog verschillende andere bestemmingen gehad, maar aan de buitenkant bleef het nog als vroeger ogen. Nu krijgt het pand een echt heel andere bestemming: er worden vijf appartementen in gebouwd. Eind van dit jaar komen ze in de verkoop.

Geschiedenis Brabants Nieuwsblad (BN)
1860 De Marktkrant (weekblad in Roosendaal)
1863 naamswijziging naar Roosendaalsche Courant (weekblad)
1866 naamswijziging naar De Grondwet (weekblad)
1919 De Grondwet wordt een katholiek dagblad
1942 Fusie van De Grondwet met De Zoom (Bergen op Zoom, uit 1877). Beide titels gaan samen verder onder de nieuwe naam Brabants Nieuwsblad – in volksmond: BN
1970 Brabants Nieuwsblad wordt onderdeel van Necomin BV
1980 Fusie met Nederlandse Dagbladunie (NDU)
1995 VNU (Verenigde Nederlandse Uitgeverijen) neemt Brabants Niewsblad over van NDU
1998 Fusie met DeStem
Bron geschienisblok: ❯ Website BN De Stem