web analytics

DNA-inbraaksets voor Roosendalers met korting van gemeente

Kostbaarheden markeren met een voor het oog onzichtbare DNA-vloeistof, waardoor het voor inbrekers moeilijker wordt om de buit te verkopen. Dat is een van de mogelijkheden die de gemeente
Roosendaal haar inwoners biedt om inbraken tegen te gaan. Ieder huishouden kan nu tegen zeer gereduceerd tarief een DNA-set afhalen bij de VVV.

Burgemeester Niederer: “Samen zijn overheid en onze bewoners verantwoordelijk om het het inbrekersgilde zo moeilijk mogelijk te maken. Het markeren van waardevolle spullen helpt daarbij. Ook hierbij werken we vanuit een gezamenlijke aanpak, de enige manier om veiligheid te vergroten.”

Het voorkomen van inbraken gebeurt nu al via onder andere buurtpreventie, het inzetten van alert-groepen via WhatsApp, het uitdelen van preventietassen rond inbraken, het nauwlettend in de gaten houden van veelplegers, speciale acties zoals ‘1 dag niet’ en regelmatige controles, ook bij bekende helingadressen. Daarnaast stelt de gemeente een subsidie beschikbaar voor eigenaren van een koopwoning voor het treffen van inbraakwerende maatregelen.

Omdat de subsidie rond inbraakwerende middelen gericht is op koopwoningen, wil de gemeente nu ook alle huurders tegemoetkomen in het beter beschermen van hun huis tegen inbraak. Met de DNA-set kunnen waardevolle spullen van een onzichtbare markering worden voorzien. Deze markering helpt bij het terugbrengen van gestolen spullen en maakt heling een stuk lastiger. De inspecteurs handhaving, de politie en opkopers van tweedehands spullen krijgen de beschikking over een speciale lamp waarmee zij de DNA-markering kunnen zien. Daarnaast kunnen huishoudens via een sticker kenbaar maken dat hun spullen een markering dragen, wat een afschrikkende werking heeft.

Afhalen bij de VVV

Voor huishoudens in Roosendaal is vanaf 7 november 2017 een DNA-set af te halen bij de VVV. De set kost € 32,50 per set (normaal tarief € 73,-). De gemeente biedt alle huishoudens bovendien eenmalig een korting aan van € 7,50 en voor leden van de buurtpreventie zelfs € 10,-. Voor hen kost de set daardoor respectievelijk € 25,- en € 22,50. Bij de aanschaf wordt een registratieformulier ingevuld. Aan buurtpreventisten wordt gevraagd hun lidmaatschapspasje te laten zien.

Foto: DNA-markeringskits zijn leverbaar in verschillende varianten. Dit is een doos van SelectaDNA (www.sdna.nl)