Afdrukken

'Ons Facebookske' met 252 Roosendaalse iconen in het Tongerlohuys

Geplaatst door redactie Roosendaal op internet op .

Van dinsdag 23 mei tot en met zondag 20 augustus is in het Tongerlohuys de expositie 'Ons Facebookske' met 252 iconen uit (de gemeente) Roosendaal te zien. De namen van deze iconen zijn na een oproep van het Tongerlohuys door (andere) Roosendalers ingestuurd.

De reacties op de oproep van vorig zijn waren overweldigend. 'In amper een paar dagen tijd werden al honderd iconen genoemd, later groeide dat aantal tot 252 unieke namen. Deze iconen zijn bijzonder, hebben veel betekend voor Roosendaal en de dorpen of staan op een andere manier in het collectief geheugen gegrift', aldus het museum.

Het erfgoedcentrum beloofde een tentoonstelling en die komt er: de tentoonstelling over Roosendalers door Roosendalers gaat dinsdag 23 mei open.

Het Tongerlohuys vertelt het verhaal van Roosendaal aan de hand van vijf iconen. Bezoekers maken kennis met het Ligameisje, burgemeester Schoonheijt, de conducteur en meneer pastoor, vier ‘vaste’ iconen uit de plaatselijke geschiedenis die ze door de oude pastorie leiden. Dit keer ontmoet de museumbezoeker heel wat meer volk: het vijfde icoon bestaat uit alle 252 genomineerden uit het recente verleden.

"Een aantal iconen is uitgelicht. Zo stelen onder meer een voedvrouw, een politicus, een kroegbaas en een voetballer de show. Als je de iconen nog niet kent, leer je ze kennen en anders is het een feest van herkenning. En dan komen de verhalen los… Bij elke icoon ligt een (Face)boekje, waarin je je eigen verhaal of herinnering kunt achterlaten. Bovendien krijgen bezoekers een stickervel met ‘likes’ mee, die ze in de boekjes kunnen plakken. Zelf even voor icoon spelen? Dat mag natuurlijk ook", aldus het museum.

De tentoonstelling 'Ons Facebookske' is te zien tijdens de openingsuren van het Tongerlohuys. Die zijn van dinsdag t/m zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.Om alvast in de agenda te zetten:

Storytellingfestival op 8 juli
Om te vieren dat De Kring, het Tongerlohuys en CultuurCompaan één jaar geleden samengingen, vindt op zaterdag 8 juli het Storytellingfestival plaats. Voor één dag veranderen Tongerlohuys en Tongerlotuin in een cultureel festivalterrein met voorstellingen, ludieke acts, muziek, beeldende kunst, poëzie, kraampjes, warme gesprekken en bovenal verhalen.

De bonte verzameling van tijdelijke bewoners heeft één ding gemeen: ze vertellen, delen en maken verhalen. Speels, ludiek en vooral leuk. Het festival is geschikt voor iedereen van nul tot honderd. Deze dag wordt ook de nieuwe website met vernieuwde Verhalenbank van het Tongerlohuys gelanceerd en krijg je het resultaat van het mokkenproject te zien.

HonderdHuizen
Een maand eerder, op donderdagavond 8 juni, speelt Yinka Kuitenbrouwer twee keer de voorstelling HonderdHuizen in het Tongerlohuys. Hiervoor bezocht ze honderd mensen en praatte met hen over thuis. Op basis van de gesprekken, met foto’s en koekjes, vertelt Yinka een nieuw verhaal. Een verhaal over bewoners, vertrekkers, zwervers en thuisblijvers. Kaarten voor HonderdHuizen zijn te bestellen bij De Kring.

>> Website Tongerlohuys