Afdrukken

Tijdelijk vijfde icoon van Roosendaal in Tongerlohuys

Geplaatst door redactie Roosendaal op internet op .

Het Tongerlohuys vertelt het Verhaal van Roosendaal. Vier ‘vaste’ iconen tonen de geschiedenis van stad en streek. Van 21 april t/m 11 mei 2017 wordt het viertal aangevuld met een vijfde icoon: de Roosendaalse galerie Albus Lux Contemporary met kunstenaar Truc-Anh.

Papier is al eeuwenlang een geliefde en betrouwbare beelddrager. Toch is de status van tekenkunst langdurig ondergeschikt geweest aan die van schilderkunst. Tekeningen zijn lange tijd gezien als waardevolle maar vluchtige vingeroefeningen. Nuttige exercities met potlood, inkt en verf op papier vormden de opmaat voor een vertaalslag naar het superieure schilderij.

De afgelopen decennia zijn gekenmerkt door een verfrissende kentering in het denken over de hiërarchie binnen de twee genoemde beeldende disciplines. Deze ‘paleisrevolutie’ heeft alles te maken met de snelheid van het medium ‘tekenkunst’. Tekeningen vereisen een vorm van voortvarendheid die voortreffelijk aansluit bij het hoge tempo waarmee in de huidige samenleving snelle beeldwisselingen worden geconsumeerd.

Beeldend kunstenaar Truc-Anh (Parijs, 1983) anticipeert op deze ontwikkelingen en confronteert de kijker met de snelheid waarmee veranderingsprocessen plaatsvinden. In het voorjaar en de zomer van 2015 maakt hij meer dan tweehonderd werken op papier, die deel uitmaken van de series Ink Kingdom. Cinematografische aanpak en lijfelijke ervaring zijn hoofdkenmerken van de tekeningencyclus die verder opvalt door diversiteit van stijlen en referentiekaders, door een adembenemende mengvorm van intuïtieve benadering en expressionistische beeldtaal en door een mensbeeld dat de kijker heen en weer slingert van chaos en angst naar levenslust en energie.

De Quantic Family, een zusje van The Ink Kingdom series, is een omvangrijke collectie prints in een overweldigende installatie. In elk samengesteld portret zit een tegenstelling/paradox: man/vrouw, traditie/toekomst, spiritualiteit/materie, religie/macht, compassie/destructie, zwart/wit etc. Truc-Ahn is meer betrokken bij hoe de mens zichzelf creëert, dan bij hoe culturen zich kenbaar maken. Het internet met al zijn plotselinge en ongeëvenaarde conflicten maakt dat Google-image het nieuwe archief is geworden, waarin elke afstand tussen diverse culturen uit verschillende tijdsperioden wegvalt. Deze installatie is een vergroting van en toelichting op dit nieuwe “Kingdom” zonder geografische en/of tijdsgrenzen.

Het Tongerlohuys, Kerkstraat 1 in Roosendaal, is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

>> Website Museum Tongerlohuys